Ciasto Biała Dama

Ciasto Biała Dama
Ciasto Biała Dama

Biała Dama to delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń.

Wierzch ciasta posypany jest słodkimi, podsmażonymi wiórkami kokosowymi.

Całość tworzy bardzo smaczne, lekkie ciasto na każdą okazję.

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

5 jajek

5 łyżek cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

Krem:

750 ml mleka

2 budynie śmietankowe

4 łyżki cukru

200 g masła

1 puszka brzoskwiń

0,5 szklanki cukru pudru

Posypka:

100 g wiórków kokosowych

2 łyżki masła

4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka ubić na puszystą, jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, a następnie dodawać partiami do ubitych jajek.

Delikatnie przemieszać tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Ciasto na Białą Damę przelać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 20 minut na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem ).

Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, a gdy ciasto będzie zimne zdjąć obręcz tortownicy i przekroić ciasto na dwa blaty.

Krem – ugotować budynie w podanej ilości mleka z dodatkiem cukru. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń.

1/4 kremu odłożyć, a do pozostałej części dodać odsączone, pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie – sok z brzoskwiń pozostawić do nasączenia biszkoptu.

Krem z brzoskwiniami dokładnie wymieszać.

Jeden blat ciasta nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wodą w proporcji 1:1.

Na nasączone ciasto wyłożyć krem z brzoskwiniami, nakryć drugim blatem ciasta i ponownie nasączyć.

Górę Ciasta Biała Dama przesmarować pozostawionym wcześniej kremem bez owoców.

Posypka – wszystkie składniki na posypkę podsmażyć na patelni, lekko przestudzić i posypać wierzch ciasta.

Ciasto Biała Dama
Ciasto Biała Dama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.