Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee
Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną.

Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto.

Moje ciasto Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą.

Jest rewelacyjne – delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone.

Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole. 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:

1/2 puszki masy kajmakowej

1-2 banany ( w zależności od wielkości )

2 łyżeczki soku z cytryny

kilka kostek czekolady lub wiórki czekoladowe do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilinowym na puszystą masę.

Dodać olej i przemieszać.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać do połączenie składników.

Tortownicę ( 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Piec przez 15-20 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto przestudzić, zdjąć obręcz, usunąć papier do pieczenia i ponownie zapiąć obręcz tortownicy.

Na ciasto wyłożyć masę kajmakową ( około 1 łyżki pozostawić do ozdobienia Banoffee ).

Banany pokroić w grube plasterki, skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć na masę kajmakową.

Krem – żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i przestudzić.

Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Do jogurtu greckiego dodać zimną żelatynę i dokładnie połączyć, a następnie jogurt wraz z żelatyną przełożyć do ubitej śmietanki i dokładnie połączyć.

Krem wyłożyć na bananach.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Pozostałą masą kajmakową i tartą czekoladą ozdobić ciasto.

Ciasto Banoffe przechowywać w lodówce.

Ciasto Banoffe

Ciasto Banoffe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.