Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasto bananowe z masłem orzechowym
Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasto bananowe z masłem orzechowym to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które można bez problemu i w szybki sposób zrobić do popołudniowej kawki lub herbatki.

Bardzo miękkie ciasto z charakterystycznym smakiem bananów i masła orzechowego.

Pyszne, z małą ilością składników 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę/keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

270 g bananów – waga po obraniu

100 g kremowego masła orzechowego solonego

2 czubate łyżki miodu naturalnego

2 jajka

1 lekko czubata łyżeczka sody

1,5 szklanki mąki pszennej

4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Banany obrać i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem lub rozdrobnić przy pomocy blendera.

Do musu bananowego dodać masło orzechowe, miód, jajka, olej i dokładnie wymieszać.

Mąkę pszenną przesypać do miseczki, dodać sodę i wymieszać, a następnie przesypać do bananowej masy.

Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi lub krótko wyrobić mikserem.

Blaszkę ( 25*12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.

Do przygotowanej blaszki przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 45 minut ( do zbrązowienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Ciasto bananowe z masłem orzechowym można oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub podawać bez dekoracji.

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

107 Replies to “Ciasto bananowe z masłem orzechowym”

    1. Jest rewelacyjne Iwonko 🙂 Gwarantuję 🙂 Nie jest bardzo słodkie, ale słodycz jest wyczuwalna, a poza tym zdradzę Ci sekret 😉 Często do ciast dodaje się szczyptę soli i jest to po to aby podkreślić słodycz 🙂 Tutaj nie daje się soli, bo słone jest masełko.
      Ciasto jest mega pyszne 🙂

      1. Rozumiem że soda… ale żeby zaszła reakcja chemiczna musi być kwas… w proszku do pieczenia jest kwasek cytrynowy… w większości ciast jeśli jest soda, jest też ocet lub kwasek cytrynowy… a tu w przepisie nie widzę. dlatego zastanawiałam się co wywołuję reakcję chemiczną z sodą.

  1. Zrobię koniecznie! Masło orzechowe i banan to połączenie idealne <3 I nie wyszedł Ci zakalec, a to duży plus – w bananowych wypiekach łatwo o takowego i pełno jest tego typu przepisów w Internecie 😀

  2. Ale fajne ciasto, na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. A już myślałam – patrząc na zdjęcie – że to znowu chleb, do pieczenia którego z pewnością szybko się nie zabiorę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.