Ciasto balowe vel ciasto szefa

Ciasto balowe vel ciasto szefa
Ciasto balowe vel ciasto szefa

Ciasto balowe znane też pod nazwą ciasto szefa to wzbogacona o biszkopt i inne ułożenie warstw wersja ciasta 3bit.

Ja lubię wersję na biszkopcie, bo można zrobić ją w tortownicy i wychodzi mini torcik. 🙂

Biszkopt, krem budyniowy, słodki karmel i bita śmietana, a każda z warstw przełożona herbatnikami.

Mega pyszne ciasto! 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*40 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka

4 czubate łyżki mąki pszennej

4 czubate łyżki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

1 litr mleka

3 budynie waniliowe

4 łyżki cukru

1 szklanka cukru pudru

300 g masła

Śmietanka:

500 ml śmietanki 30%

2 usztywniacze do śmietany

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej krówkowej

1 duża paczka herbatników ( 350 g )

posypki czekoladowe lub tarta czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Z trzech budyni, litra mleka i czterech łyżek cukru ugotować budyń, odstawić do całkowitego wystudzenia ( budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej ).

Biszkopt – białka ubić z cukrem przy pomocy robota kuchennego lub miksera, następnie dodać żółtka i chwilę miksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.

Blaszkę ( 24*40 cm ) natłuścić i dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić, zdjąć papier do pieczenia.

Krem – masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimny budyń ( ważne jest aby budyń i masło były w tej samej temperaturze ).

Na zimny biszkopt wyłożyć krem budyniowy i nakryć warstwą herbatników.

Puszkę z masą kajmakową wstawić na kilka minut do wrzącej wody, aby masa zrobiła się bardziej płynna i łatwiej było ją rozsmarować.

Masą kajmakową przesmarować warstwę herbatników wyłożoną na kremie budyniowy i nakryć kolejną warstwą ciastek.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany.

Wyłożyć na herbatniki i wyrównać.

Ciasto balowe vel ciasto szefa udekorować czekoladowymi posypkami lub oprószyć tartą czekoladą.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto balowe vel ciasto szefa najlepsze jest po kilku godzinach od przygotowania, gdy herbatniki już zmiękną.

Ciasto balowe vel ciasto szefa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.