Ciasto anyżowe z owocami

Ciasto anyżowe z owocami
Ciasto anyżowe z owocami

Ciasto anyżowe z owocami to moja własna wariacja na pyszne ciasto z anyżem, który bardzo lubię.

Do wykorzystania miałam jabłka i gruszki i chociaż nigdy nie łączyłam tych dwóch owoców razem w jednym cieście to postanowiłam spróbować, no i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Ciasto jest przepyszne. 🙂

Biszkopt, masa jabłkowo-gruszkowa doprawiona cynamonem i anyżem, a całość pokryta bitą śmietaną.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 jajka

3 czubate łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:

800 g jabłek

800 g gruszek

2 łyżki domowego cukru waniliowego extra  lub cukru wanilinowego

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka anyżu

1/2 łyżeczki cynamonu

Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany

posypki cukrowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Dodać małymi porcjami do masy jajecznej i miksować na małych obrotach tylko do połączenia składników.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Masa owocowa – jabłka i gruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać.

Pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do garnka.

Dodać cukier waniliowy lub cukier zwykły i wanilinowy, cynamon i anyż, gotować na małym ogniu do czasu aż owoce będą miękkie, ale pozostanie troszkę małych kawałków.

Zdjąć z ognia, chwilę odczekać, aby masa nie była wrząca i wsypać żelatynę.

Dokładnie wymieszać, przestudzić i chłodną masę owocową wyłożyć na zimne ciasto.

Odstawić do stężenia masy owocowej.

Bita śmietana – zimną śmietankę przelać do miski, ubić przy pomocy miksera dodając cukier puder wymieszany z usztywniaczami do śmietany.

Ubitą śmietanę wyłożyć na stężałą masę.

Ciasto anyżowe z owocami udekorować posypkami cukrowymi.

Ciasto anyżowe z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.