Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem
Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem na oleju kokosowym to trochę zdrowsza wersja ciastek owsianych, które zapewne znacie.

Chrupiące ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, a całość niesamowicie smaczna.

Polecam wypróbować ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem według mojej receptury, a zapewniam, że smak Was nie zawiedzie 🙂

Smakują rewelacyjnie 🙂

 

Przepis na 20 ciastek owsianych z żurawiną i słonecznikiem.

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki płatków owsianych

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki sody

50 g żurawiny

1/2 szklanki słonecznika

2 jajka

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego

PRZYGOTOWANIE:

1,5 szklanki płatków owsianych zmielić przy pomocy młynka lub blendera na mąkę i przesypać do miski.

Dodać pozostałe płatki owsiane, a także cukier trzcinowy i sodę, wymieszać.

Żurawinę pokroić na mniejsze kawałeczki.

Do miski z suchymi składnikami dodać pestki słonecznika łuskanego i pokrojoną żurawinę.

Wbić jajka, dodać aromat waniliowy i olej kokosowy.

Całość dokładnie zagnieść – masa będzie lepka i niezbyt dobrze będzie się z nią pracowało, ale smak wynagrodzi niedogodności podczas robienia ciastek.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dłońmi moczonymi w zimnej wodzie formować ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem.

Ciastka nie wyrastają, ale lekko rozpływają się na boki dlatego lepiej formować mniejsze, ale wyższe ciasteczka.

Układać na blaszce w sporych odstępach – jeśli odstępy będą zbyt małe i ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem złączą się podczas pieczenia można jeszcze gorące bez problemu pooddzielać przy pomocy łyżki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami i piec około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

112 Replies to “Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem”

  1. Aniu bardzo lubię ciasteczka owsiane. Na oleju kokosowym nie robiłam i koniecznie muszę Twój przepis wypróbowac 🙂

  2. Czytałam, ze olej kokosowy wcale taki zdrowy nie jest.. a np. moja pani dietetyk mówi, że olej kokosowy na zewnątrz tak.. ale nie do środka. Jak znam życie, to pewnie są dwie szkoły. Ale…
    Sama robię podobne ciastka, tylko z masłem.. najlepszą ich zaleta jets to, ze można dodać do nich wszystko co się ma pod ręką.. wiórki kokosowe, orzechy itepe…
    A próbowałaś robić ciastka z mąki owsianek, lub tylko lekko zmielonych płatków? Osobiście takie wolę.. mają przyjemniejsza teksturę.. Ufff ale się rozpisałam!
    Serdeczności!

    1. Ja stosuję w kuchni nierafinowany, ale na ciało również, a rafinowany tylko na ciało 🙂
      Czytałam różne opinie na temat oleju kokosowego i masz rację, że zdania są podzielone, ale ja go bardzo lubię, a skoro mi nie szkodzi to znaczy, że jest ok 🙂 Ciastka owsiane z masłem również robię, ale wtedy nie mielę płatków. Z mąki owsianej nie robiłam, ale to świetny pomysł i zrobię 🙂

      1. Też czytałam ostatnio o szkodliwości oleju kokosowego i tak naprawdę to nie wiadomo już gdzie leży prawda. Nie można pomijać faktu, że mnóstwo artykułów o szkodliwości bądź cudownych właściwościach jakiegoś produktu, pisanych jest na zlecenie producentów, a komentarze też mogą być kupione. Tak nam robią wodę z mózgu. A ciasteczka owsiane chętnie upiekę, tylko bez suszonych owoców, które są wg mnie niejadalne 😀

  3. Ten rodzaj ciasteczek to jedyna słodycz z cukrem na jaką sobie ostatnio pozwalam;) A czy masz jakiś przepis na podobne ciasteczka, ale bez cukru?
    A może inaczej – czy jak nie dodam cukru to też wyjdą?;)
    pozdrawiam serdecznie!

    1. Nie mam przepisu na ciastka bez cukru, ale musiałabym pomyśleć i zrobić – jako naturalna słodycz świetnie sprawdzi się banan i daktyle 🙂 Można również użyć miodu 🙂 Nie wiem jaki będzie efekt tych ciastek bez cukru, bo cukier troszkę się topi, a przez to karmelizuje co sprawia, że ciastka trzymają się w jednym kawałku, a nie wyjdzie z tego prawie granola 🙂 Ot, taka moja teoria :)Możesz zamiast cukru do tych ciasteczek spróbować dodać miód – powinny się udać 🙂

    1. Ten przepis jest mój autorski – może ktoś kiedyś wymyślił coś takiego, ale nie widziałam. Tradycyjne ciastka z płatków owsianych ( czyli na maśle i bez zmielonych płatków ) to powszechny przepis 🙂 Pozdrowionka 🙂

    1. Tak, olej kokosowy to świetny pomysł, ale nie daje takiego utwardzenia w trakcie robienia jak masło i ciastka pod wpływem temperatury nieco się rozpływają na blaszce, ale warto zrobić, bo smakują obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.