Ciastka kawowe

Ciastka kawowe
Ciastka kawowe

Kruche ciastka kawowe to chrupiące ciasteczka o delikatnym smaku kawy.

Niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne.

Z całą pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią kawowe smaki.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na jedną blaszkę ciastek kawowych.

 

SKŁADNIKI:

100 g masła

200 g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciastek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka z małą górką kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, cukier puder i kawę rozpuszczalną przesypać do miski, przemieszać.

Dodać jajko i pokrojone w kosteczkę masło, dokładnie wyrobić.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do zamrażarki.

Po upływie podanego czasu uformować z ciasta małe kulki, spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami kawowymi i piec przez 12 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciastka wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Chłodne ciastka kawowe oprószyć cukrem pudrem.

Ciastka kawowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.