Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką – smaczne i proste w przygotowaniu.

Chrupiące ciasto, bardzo czekoladowy budyń, a na nim kawałki soczystych gruszek oprószone cukrem, cynamonem i tartą czekoladą.

Pyszne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 15 sztuk ciastek francuskich z budyniem i gruszką.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1,5 szklanki mleka

1 budyń czekoladowy

1 płaska łyżka kakao

3 łyżki cukru

3 gruszki

cynamon

Opcjonalnie tarta czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać szklankę mleka, wsypać 2 łyżki cukru, wymieszać i zagotować.

W pozostałym mleku wymieszać proszkowy budyń czekoladowy i kakao, a następnie wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.

Budyń po ugotowaniu przestudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 15 równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć w dłoniach i wyłożyć nim foremkę do muffinek ( użyłam silikonowych ), wystające brzegi lekko założyć na foremkę – nie dociskać, bo będzie ciężko zdjąć ciastka francuskie z budyniem i gruszką po upieczeniu.

Do każdej wyłożonej ciastem foremki włożyć po lekko czubatej łyżeczce budyniu czekoladowego.

Gruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać ze skórki.

Każdą gruszkę pokroić na kawałki/paseczki.

Poukładać pokrojone gruszki na budyniu czekoladowym, a następnie oprószyć pozostawioną łyżką cukru i cynamonem, opcjonalnie również startą czekoladą.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć foremki z ciastkami.

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką piec 20 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Zimne ciastka francuskie z budyniem i gruszką bardzo ostrożnie wyjąć z foremek.

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

90 Replies to “Ciastka francuskie z budyniem i gruszką”

  1. Aniu, uwielbiam Twoje przepisy na słodkości, które w dodatku można tak łatwo przygotować :)!!! Ciasto cynamonowe ze śliwkami to u mnie hit tej jesieni :)!!!
    Ciasteczka wyglądają równie apetycznie :)!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.