Ciastka cytrynowe

Ciastka cytrynowe
Ciastka cytrynowe

Kruche, delikatne i mega smaczne ciastka cytrynowe udekorowane lukrem o tym samym cytrynowym smaku.

Wyborne, bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasteczka, które osłodzą każdy dzień.

Idealne ciasteczka do pochrupania. 🙂

 

Przepis na jedną blachę ciastek cytrynowych.

 

SKŁADNIKI:

100 g masła

200 g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Dekoracja:

4 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, przemieszać.

Dodać jajko, aromat cytrynowy i pokrojone w kostkę masło.

Całość dokładnie wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do zamrażarki.

Po podanym czasie ciasto wyjąć, uformować małe kuleczki, delikatnie spłaszczyć i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami cytrynowymi i piec przez 10-12 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu blaszkę wyjąć, ciastka przestudzić.

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier.

Zimne ciastka cytrynowe udekorować cytrynowym lukrem.

Ciastka cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.