Ciasteczka Mulatki

Ciasteczka Mulatki
Ciasteczka Mulatki

Ciasteczka Mulatki powstały całkowicie przypadkiem.

Miałam pomysł na inne ciastka, ale od początku coś mi nie pasowało – chęć na coś słodkiego była, ale wena się skończyła. 😉

Myślałam, dodawałam składniki, wymyślałam coraz bardziej urozmaiconą wersję wszystko skrupulatnie notując, aż w końcu powstały te ciasteczka.

Lekko kakaowe, bardzo kruche, posypane grubym cukrem.

Smakują świetnie, a nazwę na te ciasteczka podsunęła mi, a właściwie to wymyśliła na poczekaniu, moja ulubiona Testerka Pani Ewa. 🙂

 

Przepis na trzy blaszki ciasteczek Mulatki

 

SKŁADNIKI:

180 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

150 g mąki krupczatki

100 g cukru

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 czubate łyżki śmietany 12%

2 żółtka

170 g masła

1 czubata łyżka kakao

gruby cukier do posypania ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie suche składniki ( poza grubym cukrem i mąką do podsypywania ) przesypać do miski.

Dokładnie wymieszać, następnie dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę masło.

Wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.

Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po podanym czasie wyjąć ciasto, kawałek urwać, pozostałe ponownie schować do lodówki.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, powycinać ciasteczka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Ciastka układać na blaszce, posypać grubym cukrem i włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika.

Ciasteczka Mulatki piec 13-15 minut na funkcji grzania góra-dół.

W taki sam sposób postąpić z pozostałym w lodówce ciastem – urwać kawałek, rozwałkować, wyciąć ciasteczka i upiec.

Ciasteczka Mulatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.