
Chlebek bananowy to ciasto bananowe, które z chlebem ma niewiele wspólnego.
Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, chociaż i w Polsce zyskuje na popularności, ale nie ma się co dziwić, bo jest pyszne.
Słodkie, ale nie przesłodzone, wilgotne i puszyste.
Chlebek bananowy przygotowuje się bardzo szybko, nie ma potrzeby używania miksera – wystarczy widelec i łyżka lub rózga do mieszania.
Ciasto jest rewelacyjne. 🙂
Przepis na blaszkę – keksówkę o wymiarach 25*12 cm.
SKŁADNIKI:
4 bardzo dojrzałe banany ( najlepsze są takie, które mają dużo brązowych plam )
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgnieść i przełożyć do miski, dodać do nich olej, jajko i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, szczyptą soli i brązowym cukrem.
Do masy bananowej przesypać suche składniki i wymieszać rózgą.
Keksówkę ( 25*12 cm ) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Chlebek bananowy przełożyć do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez godziną na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ).
Chlebek bananowy po upieczeniu studzić w blaszce.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Pięknie wyrośnięty 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie!
Dziękuję ślicznie 🙂
mega
🙂
Zrobiłam dwa razy chlebek z tego przepisu, wszyscy się zajadali i pytali jak go zrobić!