Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ciasto bananowe, które z chlebem ma niewiele wspólnego.

Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, chociaż i w Polsce zyskuje na popularności, ale nie ma się co dziwić, bo jest pyszne.

Słodkie, ale nie przesłodzone, wilgotne i puszyste.

Chlebek bananowy przygotowuje się bardzo szybko, nie ma potrzeby używania miksera – wystarczy widelec i łyżka lub rózga do mieszania.

Ciasto jest rewelacyjne. 🙂

 

Przepis na blaszkę – keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

4 bardzo dojrzałe banany ( najlepsze są takie, które mają dużo brązowych plam )

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka sody

1 jajko

1/4 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozgnieść i przełożyć do miski, dodać do nich olej, jajko i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać.

W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, szczyptą soli i brązowym cukrem.

Do masy bananowej przesypać suche składniki i wymieszać rózgą.

Keksówkę ( 25*12 cm ) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Chlebek bananowy przełożyć do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez godziną na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ).

Chlebek bananowy po upieczeniu studzić w blaszce.

Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chlebek bananowy

7 Replies to “Chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.