Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy
Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy to kolejne pieczywo domowe na drożdżach, które rewelacyjnie smakuje, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Bardzo lubię domowe pieczywo i to, że można dowolnie dobierać smaki, dodatki, no i co dla mnie bardzo ważne można je przygotować o każdej porze w każdy dzień bez potrzeby wychodzenia z domu.

Mamy ochotę na świeżutkie, pachnące pieczywo późnym wieczorem, czy o świcie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby je mieć 🙂

 

Przepis na blaszkę – keksówkę o wymiarach 25*12 cm.

 

SKŁADNIKI:

200 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu

200 g mąki pszennej razowej

1 szklanka mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

25 g świeżych drożdży

1 łyżka oleju

1 jajko – do przesmarowania chleba

dowolne nasiona do posypania chleba – słonecznik, siemię lniane, dynia

PRZYGOTOWANIE:

Mleko zagrzać i ciepłego, ale nie gorącego mleka odlać do miseczki 1/4 szklanki.

Do miseczki z odlanym mlekiem dodać drożdże, jedną łyżkę mąki pszennej i cukier, dokładnie rozetrzeć, a następnie miseczkę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę pszenną i mąkę pszenną razową przesypać do miski, dodać sól i wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, olej i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.

Miskę z wyrobionym na chleb pszenny razowy ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 30 minut ).

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, przełożyć do przesmarowanej olejem blaszki i odstawić na około 10 minut ( na czas nagrzania piekarnika ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Chleb pszenny razowy przesmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami i włożyć do gorącego piekarnika.

Piec 45-50 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, a następnie wyjąć z blaszki i studzić na kratce.

Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy

84 Replies to “Chleb pszenny razowy”

  1. Bardzo fajny chlebuś.
    Dotychczas nie znałam takiego przepisu. Spotykam się z nim po raz pierwszy.
    Ciekawy czy u mnie by taki piękny wyszedł.
    Pozdrawiam 🙂

  2. Pieczywo domowe to moja bajka :)Uszczesliwilas mnie na maxa tym przepisem :)) i mojego meza tez :))) Teraz i on jest Twoim fanem :)pozdrawiam Renata

    PS; moj maz Wenek tez przesyla pozdrowienia 🙂

    1. Dziękuję pięknie za bardzo miłe słowa 🙂 Uwielbiam Twoje komentarze, zawsze się uśmiecham 🙂
      Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i Twojego męża 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.