
Chleb pszenny razowy na jogurcie to wyśmienite i proste w przygotowaniu domowe pieczywo.
Chleb nie jest przygotowywany na zakwasie, ani na tradycyjnym zaczynie drożdżowym.
Ciasto nie musi czekać na wyrośnięcie, ponieważ bezpośrednio po wyrobieniu jest pieczone , a pomimo tego pięknie wyrasta i smakuje świetnie.
Doskonały smak dopełniają ziarenka łuskanego słonecznika wewnątrz i na zewnątrz chleba.
Chleb pszenny razowy na jogurcie smakuje wybornie, polecam wypróbować.
Przepis na blaszkę – keksówkę o wymiarach 25*12 cm.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g słonecznika + 20 g do posypania
200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
200 ml wrzątku
jajko do przesmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną i mąkę pszenną razową przesypać do miski, dodać sól i cukier, a także słonecznik łuskany, dokładnie przemieszać.
Na środku zrobić wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i wlać w zagłębienie, delikatnie przemieszać.
Do tak powstałej masy dodać jogurt grecki lub naturalny i wrzącą wodę.
Całość wyrabiać najlepiej przy pomocy robota kuchennego, do powstania jednolitej masy.
Formę do ciasta ( 25*12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki wyłożyć ciasto na chleb pszenny razowy na jogurcie, wierzch wyrównać.
Jajko rozkłócić w miseczce i przy pomocy pędzelka przesmarować wierzch, a następnie posypać ziarenkami łuskanego słonecznika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z pieca i po lekkim przestudzeniu wyjąć łapiąc za brzegi papieru, postawić na kratkę.
Chleb pszenny razowy na jogurcie kroić po całkowitym wystudzeniu.
Uroczy chlebek!
na jogurcie musi być dłużej świeży…
Pozdrowienia.
Dziękuję pięknie 🙂 Smakuje wybornie 🙂 Pozdrowionka 🙂
Chleb wygląda fantastycznie, przepis schowany 😉 Aniu a czy z samej mąki żytnie można zrobić?
Nie robiłam z samej żytniej. Jeśli piekę chleb lub bułeczki to z pszennej lub pszenna razowa zmieszana z pszenną.
Jeśli miałabym robić z żytniej to również bym ją wymieszała z inną, ale jaki byłby efekt…ciężko wyczuć 😉
Szkoda, że nie mam drożdży, bo od razu wzięłabym się za pieczenie 🙂
Żałuj, bo chlebek jest rewelacyjny 🙂
Kolejny pyszny domowy chleb. Jaki ładnie wyrośnięty!
Dziękuję ślicznie 🙂
Zapisuję do zrobienia!
Gorąco polecam 🙂
Fajny przepis:) Ja dotąd jak piekłam chleb nawet na drożdżach pozostawiałam go do wyrośnięcia na ok. godzinę. Z chęcią wypróbuję twojego przepisu:)
Ja również pozostawiałam do wyrośnięcia, ale tego nie trzeba 🙂
Chleb idealny! <3
Dziękuję ślicznie 🙂
Ale narobiłaś mi ochoty!!! Chyba zrobię taki chlebek, zwłaszcza ze jest bez wyrastania i nie muszę długo na niego czekać 🙂 wygląda obłędnie :))) super przepis jak zawsze!!!
Dziękuję pięknie, a chlebek oczywiście polecam 🙂
Chyba skuszę się na zrobienie własnego chleba. Wygląda rewelacyjnie!
Gorąco polecam, bo smakuje świetnie 🙂
wygląda pysznie. Muszę się wziąć za pieczenie chleba 🙂
Koniecznie, bo domowe pieczywo jest rewelacyjne 🙂
Super, że taki szybki do przygotowania. Często zniechęca to czekanie… tu 15 minut, potem 30 minut, wyrobić, odstawić na kolejne 30-45 minut, potem przełożyć do formy i jeszcze zostawić na 20 minut, potem pieczenie, stygnięcie… i po dniu;) Może to nieco przerysowałam, ale wiesz o co mi chodzi;) A ten przepis podoba mi się bardzo. Z samej pszennej też wyjdzie?
Robiłam z samej pszennej i był bardzo smaczny 🙂 Dużo bardziej delikatny 🙂
A czy może być kefir? Pozdrawiam.
Nie robiłam na kefirze, więc nie daję gwarancji 100%. Robiłam na greckim i na gęstym naturalnym, może się okazać, że kefir w tym przepisie będzie zbyt rzadki,a przez to ciasto zbyt lejące. Można wtedy dodać więcej mąki, ale chleb nie będzie już tak miękki, będzie bardziej zwarte ciasto. Pozdrawiam
Ach nie ma to jak domowy chlebek 🙂
Całkowicie się z Tobą zgadzam 🙂
Domowe pieczywo jest najlepsze – nic po takim nie boli, nie piecze, nie ma zgagi… smakuje nawet czerstwe i smakuje jak chleb a nie trociny 🙂
Dokładnie 🙂 Odkąd zaczęłam piec chleb i bułeczki w domu to już nawet z najlepszej piekarni mi nie smakuje 🙂
Musi być przepyszny. Właściwie samodzielnie nigdy jeszcze nie piekłam chlebka 🙂
Polecam, bo nie jest trudna w wykonaniu, a smakuje świetnie 🙂
Domowy chleb jest najlepszy !
Twój wygląda pysznie taki cieplutki mniam
Pozdrawiam
Dziękuję pięknie, jest wyśmienity 🙂
Oj nie wiem, czy moja niecierpliwość sprawiłaby, że poczekałabym, aż chlebek przestygnie 😀 Piętka musiałaby być zjedzona tuż po upieczeniu! Super 🙂
Ja przy tym chlebku musiałam czekać i byłam niepocieszona 🙂 Czekałam, bo ciepły chlebek źle się kroi i byłyby bardzo brzydkie zdjęcia, a chciałam go Wam pokazać 🙂
Ale bym zjadła z twarożkiem …
Oj tak…Twarożek lub domowe masełko 🙂
Ciekawe jak taki chlebek smakuje 🙂
Smakuje lepiej niż możesz to sobie wyobrazić 🙂
Super sprawa z tym chlebkiem domowym na jogurcie.
Na pewno skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że czegoś takiego poszukuję właśnie.
Pozdrawiam 🙂
Polecam Ci wypróbować, bo jest rewelacyjny 🙂
chciałabym kiedy wykorzystać ten przepis
Polecam, bo nie jest to skomplikowany przepis, a chlebek bardzo smaczny 🙂
idealne pieczywo dla leniwych lub zabieganych 🙂
A także dla tych, którzy lubię smacznie zjeść 😉
Wygląda smakowicie! 🙂
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Dziękuję pięknie i polecam 🙂
Już jeden Twój chlebek robiłam i był pyszny. Ten przepis również muszę wypróbować. Wygląda obłędnie! :))
Gorąco polecam, bo smakuje świetnie 🙂
domowy chlebek to jet to1
Zgadzam się 🙂 Nie ma lepszego pieczywa niż domowe 🙂
Wygląda pysznie, w sam raz na zdrowe kanapki 🙂
Smakuje rewelacyjnie, polecam 🙂
Patrząc na ten chlebek zrobiłam się głodna:) Mam ochotę też upiec:)
Bardzo mnie to cieszy, a chlebek polecam, bo smakuje rewelacyjnie 🙂
staram się nie jadać chleba ale ten mi się podoba
Dziękuję bardzo i mam nadzieję, że kiedyś zrobisz 🙂
Uwielbiam świeży chlebek, choć ciągle nie na tyle, żeby go upiec 😛 Ale kusisz 😛
Mam nadzieję, że kiedyś skusze Cię i zachęcę skutecznie do upieczenia 🙂
Jadłabym 😀
Bardzo się cieszę i polecam wypróbować przepis 🙂
Wygląda przepysznie i chętnie zjadłabym taki na kolację z dodatkiem awokado 😉
Zachęcam do zrobienia Aniu 🙂 Jest pyszny i nieskomplikowany 🙂
Zapachniało mi apetycznym chlebkiem !!
Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję !!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam, bo chlebek smakuje niesamowicie i jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
Pozdrowionka 🙂
Cudownie wyglada ten chlebuś 🙂
Dziękuje ślicznie i gorąco polecam, bo smakuje rewelacyjnie 🙂
Czy mozna piec w piekarniku bez funkcji gora-dol,czekam ns odpowiedz
Zawsze piekę na funkcji grzania góra-dół i nigdy nie miałam do czynienia z innym piekarnikiem. Ciężko mi powiedzieć nie wiedząc nawet o jaki piekarnik chodzi. Czy elektryczny z termoobiegiem, czy gazowy?
Czy mozna piec w piekarniku bez funkcji gora-dol,czekam ns odpowiedz
Odpowiedź od kilku godzin znajduje się pod komentarzem.
Bardzo fajny chlebek! Uwielbiam zapach pieczonego chleba!
Ja również bardzo lubię 🙂 Zapach jest obłędny 🙂
A ja się przejęłam informacjami na temat zdrowego chleba i jadam tylko ten na zakwasie… I to już dość długo, nawet weszło mi to w krew. Na szczęście już łatwo można taki kupić. Piekarnie dbają, by były w sprzedaży.
Tak, w piekarniach można już teraz kupić różnego rodzaju pieczywo. Pewnie za jakiś czas wrócę do pieczenia chleba na zakwasie to będziesz mogła eksperymentować 🙂
Szkoda, że mogę tylko chleb na zakwasie, bo wygląda bardzo smacznie 🙁
Oj…szkoda wielka, bo chlebek jest pyszny.
Anusia a robiłaś może kiedyś chleb na naturalnym zakwasie? takim od piekarzy 😀
Robiłam na kupionym i na własnoręcznie robionym też, ale już bardzo dawno temu. Musiałabym dopaść zakwas albo zrobić i poeksperymentować 🙂
Aniu, na pewno wypróbuję:)
Gorąco polecam 🙂
No, to coś dla mnie, muszę spróbować 🙂
Polecam, bo jest mega pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
Aniu poproszę o kromeczkę. Pysznie wygląda 🙂
Proszę, częstuj się 🙂
Już dawno nie piekłam chleba. Muszę do tego wrócić, zachęciłaś mnie. Już sobie wyobrażam jego smak tylko z masełkiem. Pycha!!!
Smakuje obłędnie, więc polecam gorąco 🙂
… Przy najbliższej okazji testuję!
Po raz kolejny, dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się ciesze, że Ci się spodobał 🙂 Chlebek jest pyszny 🙂
Takiego chlebka jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Udanego weekendu Aniu 🙂
Dziękuję pięknie i wzajemnie 🙂 A chlebek oczywiście polecam 🙂
Domowy najlepszy!
Zgadzam się 🙂
Śliczny chlebek, mi zawsze wychodzą koślawe 🙂
Może za rzadko robisz? Nabierzesz wprawy i będą śliczne, ale i tak najważniejsze żeby były smaczne 🙂
jaki pięknie wypieczony:)
Dziękuję ślicznie 🙂
Aniu, to piękny, wyrośnięty chlebuś. Wygląda, jak z najlepszej piekarni, ale jest o wiele lepszy, zdrowszy, bo własny.
Świetny, łatwy przepis, warto z niego skorzystać. Ja chętnie skorzystam.
Miłego weekendu Aniu 🙂
Chlebek smakuje naprawdę świetnie, a jego przygotowanie jest banalnie proste, aż się nie chce wierzyć, że z tak proste przepisu może wyjść takie smaczne pieczywo, a jednak… 🙂 Skorzystaj z przepisu, bo warto 🙂
Miłego weekendu 🙂
I do tego ze słonecznikiem. Genialny!
Dziękuję pięknie 🙂 Smakuje świetnie 🙂
Wspaniale wygląda ten chlebuś:)
Dziękuję pięknie 🙂
Pięknie wygląda :). Chleba akurat jeszcze nigdy nie piekłam, więc muszę się w końcu skusić.
Polecam, bo nie jest skomplikowany,a smakuje bajecznie 🙂
Marzy nam się taki chlebek z masłem 😀
Chlebek jest pyszny, a z domowym masełkiem smakuje obłędnie 🙂
Super chlebek 🙂 Ładna struktura pieczywa 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję, a chlebek smakował wspaniale 🙂 Pozdrowionka 🙂
Aniu wypróbuje Twój rzepis na chleb.Zapisuję przepis.Pozdrawiam serdecznie.
Polecam, bo jest świetny 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Super przepis, takiego chlebka jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie spróbować 🙂
Polecam, bo smakuje świetnie 🙂
Aniu , chlebek boski 😃Już nie kupię żadnego 😙😙
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂