
Chleb pieczony w garnku to nic innego jak tradycyjny chleb pszenny, który jest każdego dnia w większości naszych domów.
Większość z nas pieczywo kupuje, bo jest szybko, bo jest łatwo, bo nie ma problemu i dostępny jest w każdym sklepie spożywczym , jednak taki pieczony w domu to dopiero jest coś 😉
Żaden chleb, nawet z najlepszej piekarni nie dorównuje smakiem i zapachem takiemu, który upieczemy sami.
Chleb pieczony w garnku to bardzo smaczny chleb wykonany przy minimalnej ilości wysiłku, bo w znacznej mierze chlebek robi się sam.
Nie pamiętam jak weszłam w posiadanie tego przepisu, ale jest ze mną od bardzo dawna i nawet już Wam pokazywałam ten przepis, ale zniknął podczas ,,problemów technicznych”, o których pisałam, więc postanowiłam dodać go ponownie, bo chleb jest genialny i dlatego przekazuję go dalej, aby każdy mógł cieszyć się tym cudownym aromatem, chrupiącą skórką i nieziemskim smakiem. 🙂
Przepis na jeden bochenek chleba pieczonego w garnku.
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.
Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wyrabiam wieczorem, a chleb piekę rano.
Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).
Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego – długość 28 cm, szerokość 20 cm, wysokość 10 cm, naczynia żaroodpornego z pokrywką ) do 220 stopni.
Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.
Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.
Chleb pieczony w garnku kroić po całkowitym wystudzeniu.
muszę kiedyś zabrać się za taki chlebek 🙂
Polecam, bo nie jest skomplikowany, a smakuje rewelacyjnie 🙂
mhm z masełkiem 😀
Tak i to domowym, które jeśli się przyjrzysz jest na zdjęciu 🙂
Chleb wygląda cudnie. Już sobie wyobrażam jego smak i zapach… Pycha!!!
Nie wyobrażaj sobie tylko zrób 🙂 Gorąco polecam 🙂
Muszę podesłać ten przepis mamie 😉
Podeślij 🙂 Na pewno będzie zadowolona 🙂
Ale mi narobiłaś ochoty 😏 Gdyby nie to, że mój piekarnik działa własnymi życiem już dzisiaj bym go przyrzadzała.
Trzeba wymienić piekarnik 😉
Świeży chleb – to najlepsza rzecz na świecie ! >3
To prawda, a z domowym masełkiem…rewelacja 🙂
Moja mama nigdy nie piekła pieczywa w domu, ale uwielbiałam (i uwielbiam!) zajadać świeże, chrupiące piętki z takich bochenków – zawsze proszę domowników (dość egoistycznie, ale najmłodsza jestem! :D), żeby mi odkroili kawałek 🙂
Ja też to lubię i tylko pilnuję żeby nikt mi nie zabrał 🙂
Niesamowite, bo tak proste, zwłaszcza gdy zabraknie chleba lub chcemy zaskoczyć gości 🙂
Ten chlebek na pewno podbije nie jedno serce, żeby nie napisać żołądek 😉
No powiem Ci, że trochę mnie zaskoczył ten przepis ;D Ciekawi mnie smak 🙂
Smakuje lepiej niż z najlepszej piekarni 🙂 No i ten zapach w domku… 🙂
Pięknie wypieczony. Muszę wypróbować przepis.
Polecam, bo smakuje świetnie 🙂
Jaka średnica i wysokość garnka do tych proporcji?
Moje naczynie jest długości 28 cm, szerokości 20 cm i wysokości 10 cm 🙂
Już zapisuję przepis 🙂
Zapisz i upiecz, bo smakuje świetnie 🙂
uwielbiam zapach pieczonego chleba
Ja również 🙂
Wow! Królestwo za chrupiącą skórkę;)
Za to królestwo to się zgadzam 🙂 Poczęstuj się 🙂
Może kiedyś spróbuję ;D
Wypróbuj, bo jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny 🙂
Świetny przepis.
Wypróbuję 😉
Gorąco polecam 🙂
Aniu, ale mnie zaskoczylaś, nigdy nie myślałam, że można chlebek upiec w garnku? Muszę taki zrobić , może mi sie uda, bo pieklam inny domowy od koleżanki, ale tak nie wygladał .Miłej soboty Aniu.
Można w garnku, ale można też tak jak ja – w naczyniu żaroodpornym 🙂 Wypróbuj, bo warto 🙂
Miłej soboty 🙂
Nie mam naczynia żaroodpornego, ale mam garnek, w który można piec w piekarniku. Niestety ma standardową wielkość. Uważasz, że wystarczy, czy będę musiała dzielić ciasto na pół?
Jaka to standardowa wielkość? 😉 Porównaj do mojego naczynia żaroodpornego i najwyżej nie rób z całej porcji, a o 1/4 mniej 🙂
Musi smakować rewelacyjnie! 🙂
Smakuje świetnie 🙂
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
Pozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia
Wypróbuj, bo chlebek jest świetny. Polecam 🙂
Pozdrowionka Basiu 🙂
Nie ma to jak domowy chlebek, a zapach się niesie na daleko:)
Dokładnie, już dla samego zapachu warto piec go w domu, a jak dochodzi do tego smak to już całkiem warto 🙂
Świetny chlebek! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną zrobienie własnego chleba! 🙂 Czy drożdże wcześniej rozpuszczamy? Czy takie od razu z opakowania wrzucamy?
Drożdży nie rozpuszczamy, kruszymy je do miski z mąką 🙂
Wypróbuj, bo jest mega prosty – wszystko do jednej miski, wymieszać, nakryć i do lodówki 🙂
A jaki typ mąki będzie najlepszy?
Piekę ten chleb dosyć często i używam mąkę jaką akurat mam pod ręką – pszenna 450, 500, a nawet 550. Różnicy nie widzę 🙂 Najczęściej używam tortowej 🙂
Piękny i wyrośnięty chlebuś. Skórka widać chrupiąca, całą zjadła bym od razu -:)
Chlebuś faktycznie miała chrupiącą skórkę i ciężko było mi się powstrzymać przed skubaniem, ale jak już zrobiłam zdjęcie… 😉
Rewelacyjnie wygląda! Zapewne pyszny 🙂
Oj tak, smakuje rewelacyjnie 🙂
Wygląda fantastycznie:) Na pewno lepszy taki niż kupny… A z suchych drożdży też by wyszedł ??
Tak, z suszonych drożdży również można zrobić 🙂 Przelicznik drożdży jest w zakładce 🙂
A w piekarniku gazowym też wyjdzie? Pozdrwiam
Myślę, że tak, ale na piekarnikach gazowych się nie znam 🙂 Chleb potrzebuje wysokiej temperatury, więc trzeba będzie pilnować 🙂
Ciekawi mnie smak. 🙂
Smakuje obłędnie 🙂 Chlebek jest godny polecenia 🙂
Wygląda wspaniale , w końcu sama muszę taki upiec :).
Gorąco polecam, bo naprawdę warto upiec 🙂
Kurczę, taki domowy chlebek musi być bardzo smaczny!
Oj tak, smak jest nie do opisania 🙂
Za każdym razem gdy czytam tytuły tego typu wpisów mylnie je interpretuję. Mam przed oczami chleb, gotowany na parze ;D Tak czy owak, ten przepis bardzo kusi 🙂
Pomimo skojarzeń warto go wypróbować, bo jest świetny 🙂
Chlebek wygląda bardzo smacznie 🙂 Mam w planach go upiec.
Koniecznie upiecz, nie będziesz zawiedziona 🙂
Nie kupowałam chleba chyba ze 2 lata. Piekłam na zakwasie z różnych rodzajów mąki, z ogromną ilością ziaren. Był bardzo smaczny. Nie pamiętam z jakich powodów przestałam. Dziś rano, nim przeczytałam Twój wpis, pomyślałam, że warto wrócić do zarzuconej tradycji. Kupiłam nawet mąkę gryczaną, by upiec chleb IG. Zastanawiam się, czy mąkę pszenną z Twojego przepisu mogę zastąpić gryczaną właśnie, czy może obie wymieszać? Bo chlebuś na zdjęciach wygląda niesamowicie.
Nie piekłam z innej niż pszenna, ale na starym blogu zanim mi wcięło post, ktoś napisał w komentarzu, że piekł w innej wersji – połowa mąki pszennej, a połowa innej.
Dziękuję. W tygodniu spróbuję upiec w wersji mieszanej.
Czekam na wieści jak wyszedł 🙂
o matko wygląda genialnie
Dziękuję 🙂
A jaki typ mąki używasz do takiego chlebka, czy to nie ma znaczenia? Chętnie upiekę 😉
Piekę ten chleb dosyć często i używam mąkę jaką akurat mam pod ręką, a najczęściej jest to tortowa – pszenna typ 450, ale piekłam już z poznańskiej, wrocławskiej i luksusowej. Różnicy nie widzę żadnej, smakuje tak samo 🙂
Idę po drożdże i zrobię jutro na śniadanie 🙂
Super 🙂 Daj znać jak Ci smakował 🙂
Ja nie jadam pieczywa, ale z pewnoscią znalazłby swoich zwolenników nawet w moim domu 🙂 ładnie wygląda.
Dziękuję pięknie 🙂
Piękny chlebek wyszedł 🙂 Lubię jego smak i zapach, jaki się unosi 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję pięknie 🙂 Ja również lubię ten zapach, o smaku już nie wspomnę 😉
Pozdrowionka 🙂
A czy można użyć suchych drożdży i w takim razie ile???
Tak, można użyć suchych drożdży. Przelicznik kulinarny jest tutaj 🙂
Pychota!
Zjadłabym Ci całą skórkę…
To już musisz się ustawić w kolejkę 😉
jaka cudna skórka mniam!
Skórka chrupiąca, a całość mega smaczna 🙂
Domowy chlebek najlepszy 🙂
Zgadzam się 🙂
Mniaaam!
🙂
Czy mozna użyc sychych drozdzy ?
Tak, można 🙂 25 g ( 1/4 kostki ) świeżych drożdży = 7 g suszonych 🙂
Prawdziwy domowy chleb z chrupiącą skórką 😉
Tak, a do tego bajeczny smak i nieziemski zapach 🙂
Ten chlebek wygląda cudownie:) Poproszę kromeczkę na śniadanie:) Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę:)
Dziękuję i już podaję Ci, a byś miała świeżutki do śniadanka 🙂
Miłej niedzieli 🙂 Pozdrowionka 🙂
Muszę podać ten przepis mamie. =)
Podrzuć mamie, bo chlebek smakuje świetnie 🙂
Ale fantastycznie Ci wyszedł ten chlebek, ciekawe, czy z bezglutenowym by się udało ? 🙂
Nigdy nie robiłam bezglutenowego, ale myślę, że nie ma przeciwwskazań 😉
Kiedyś go robiłam był smaczny.
Jest obłędnie smaczny 🙂
Mam pytanie czy garnek trzeba posmarować olejem?Czy do suchego gara wrzucamy ciasto?nie przyklei się?
Garnek ma być suchy, nie przyklei się 🙂
od kilku lat pieke domowy chlebek , prawie przepis tki sam ja jeszcze dodaje mleka i pachnie cudnie a smakuje jeszcze lepiej …zachęcam każdego do wypróbowania bo smak całkiem inny nic ze sklepu …:)
To prawda, sklepowe to nie to samo 🙂 Domowe pieczywo nie ma sobie równych 🙂
chyba stanowczo za długo się do niego zbieram 🙂
Jeśli jeszcze nie robiłas to stanowczo długo za długo 😉
O matko, jak pysznie popękany <3 Ta skórka musi być przepyszna 😀
Jest rewelacyjna, a właściwie to była 😉
A u Ciebie jak zwykle coś ciekawego!
Dziękuję pięknie 🙂
bardzo często robię sama chleb 🙂 tylko używam do tego typowo ciemnej mąki i dodaje różne ziarna aby był bardziej treściwy 🙂
Ciemny również robię, z ziarnami też, ale ten to taki podstawowy pszenny chlebek 🙂
Uwielbiam taki domowy chlebek 🙂
Ja również 🙂 Nie ma nic lepszego 🙂
Też taki robię i przyznam, że domowy jest najlepszy. 😉
To prawda, nie ma lepszego niż domowy 🙂
Chleb jest GENIALNY!!! Podbił serca całej mojej rodziny 🙂 za każdym razem piekę po trzy bochenki 😉 jeden tradycyjny jak w przepisie, a dwa podkręcam dodatkami czarnuszką, słonecznikiem, przyprawą suszone pomidory z bazylią lub czosnkiem i siemie lniane do tego. Dodaje też łyżeczkę więcej soli. Długo zerkałam na ten przepis, aż się skusiłam i absolutnie nie żałuję!!!
Bardzo się cieszę,że chlebek smakuje 🙂
My lubimy w każdej wersji – z dodatkami i bez, ale ten bez dodatków to taka wersja podstawowa i musi być zawsze 🙂
a ja mam pytanie bo wlasnie sie zabralam za wyrabianie costs I make sypie na okolo poniewaz nie mam zadnej wagi. . czy ti ciasto ma byc mocno geste czy takie lepkie ciagnace sie?
Ciasto ma być klejące w pierwszym etapie 🙂 W zakładce jest przelicznik kulinarny, można mniej więcej wyliczyć ile mąki będzie potrzebne 🙂
A czy zamiast mąki pszennej można dać żytnia w tych samych propozycjach??
Z żytniej nie robiłam, więc nie gwarantuję jak wyjdzie. Robiłam z pszennej i pszennej razowej – połowa jednej i połowa drugiej.
świetny chlebek wyszedł mojemu męzowi ,następnym razem będzie z mąki mieszanej 🙂
Bardzo się cieszę, że chlebek się udał 🙂 Kolejny też będzie pyszny 🙂