Chili con carne

Chili con carne
Chili con carne

Chili con carne to pikantne danie z kuchni meksykańskiej.

Duża ilość papryki, czerwona fasola, kukurydza, mięso, no i ostre przyprawy, bo bez tego chili by nie było chili, byłoby tylko con carne, czyli z mięsem. 😉

Przepis na to danie znalazłam dawno temu w jakiejś gazetce, oczywiście zmodyfikowałam i od tego czasu przygotowuję ku radości domowników. 🙂

Mam nadzieję, że i Wam moja wersja chili con carne zasmakuje.

 

Przepis na 4 porcje chili con carne.


SKŁADNIKI:

400 g mięsa mielonego wieprzowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 puszka fasoli czerwonej

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

2 łyżki oleju

1 puszka pomidorów

100 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka papryki ostrej

1/2 łyżeczki curry

1/4 łyżeczki chili

sól

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać.

Paprykę czerwoną i zieloną oczyścić z nasion, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Fasolę czerwoną opłukać z zalewy.

Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać tłuszcz i na gorący włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.

Dodać pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną, dodać łyżeczkę papryki ostrej, ćwierć łyżeczki chili i pół łyżeczki curry, doprawić solą i całość smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.

Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć około 10 minut.

Do chili con carne dodać pokrojone pomidory z puszki, a także passatę pomidorową.

Gotować na małym ogniu do miękkości składników.

Na samym końcu do potrawy dodać opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową, ponownie doprawić solą jeśli jest potrzeba.

Gotować kilka minut.

Chili con carne podawać z ryżem.

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne

94 Replies to “Chili con carne”

  1. Bardzo lubimy to danie ale robimy wersję z tofu wędzonym 🙂

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs 🙂 Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje 🙂 Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział 🙂

  2. Ja często robię Chili con carne bo to syty i relatywnie szybki w przygotowaniu posiłek. Ja też gdzieś znalazłam dawno temu przepis (pamiętam że był po angielsku) i także po swojemu pozmieniałam. Główne różnice z twoim to przede wszystkim brak cebuli (nie lubię!) i pieczarki zamiast papryki. Ciekawa jestem jak smakuje w twojej wersji 😉

    1. Ja cebulę uwielbiam w potrawach i dodaję do większości dań, ale jest to dodatek i można z niego zrezygnować dopasowując do swego gustu 🙂 Chili con carne z pieczarkami nie próbowałam, ale to fajny pomysł, więc na pewno za jakiś czas zrobię – oczywiście cebula u mnie będzie 😀

  3. Jadłam tylko raz, ale bardzo mi smakowało 🙂 Twoja propozycja mi uświadomiła, że bardzo chętnie znów bym zjadła taki pyszny obiadek 🙂

  4. Zawsze robiłam chilli con carne z mięsem wołowym – z wieprzowym jeszcze nie próbowałam. Lubię to danie, podaje raczej w formie zupy z białym pieczywem.
    Narobiłaś mi smaka, chyba jutro popełnię na obiad;)
    pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.