Charczo – zupa gruzińska

Charczo - zupa gruzińska
Charczo – zupa gruzińska

Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej.

Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca – w sam raz na jesień i zimę.

Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, orzechy i papryka.

Zupa jest bardzo smaczna, zagęszczona ryżem.

Pięknie pachnie i pysznie smakuje.

 

Przepis na cztery porcje Charczo – zupy gruzińskiej.

 

SKŁADNIKI:

300 g wołowiny

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy lub oleju

1 puszka pomidorów bez skóry

1/2 papryki czerwonej

1 łyżka tymianku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

sól

czarny pieprz mielony

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

50 g orzechów laskowych

1/2 szklanki ryżu

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki żółtej

1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kosteczkę.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy lub oleju i podsmażyć pokrojone mięso.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać na drobno.

Cebulę i czosnek dodać do mięsa i całość podsmażyć kilka minut, a następnie przełożyć do garnka.

Wlać 1,5 litra wody i wstawić, aby się gotowało na małym ogniu pod przykryciem.

Pomidory z puszki i połowę papryki czerwonej zblendować, dodać do gotującego się mięsa z cebulą i czosnkiem.

Dodać łyżkę tymianku, liście laurowe, paprykę słodką, ostrą, wędzoną, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Gotować około godziny.

Paprykę żółtą i zieloną pokroić w drobną kosteczkę.

Orzechy laskowe drobno posiekać lub zmielić blenderem.

Po godzinie gotowania charczo dodać suchy ryż, zmielone orzechy laskowe i pokrojone papryki.

Gotować około 20 minut ( do miękkości ryżu ), w razie potrzeby ponownie doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Charczo podawać posypane natką pietruszki.

Charczo - zupa gruzińska

3 Replies to “Charczo – zupa gruzińska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.