Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką
Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką zwana również warkoczem to kolejny z wypieków jakie znam z dzieciństwa.

Wy pewnie także ją znacie. 🙂

Puszyste, niezbyt słodkie ciasto drożdżowe o delikatnym waniliowym smaku, a wierzch posypany kruszonką.

Pyszna chałka, którą można zjeść bez dodatków lub jako kanapeczkę z domowym masełkiem, dżemem, twarożkiem.

 

Przepis na jedną dużą chałkę drożdżową z kruszonką.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

20 g drożdży

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka cukru

1/4 szklanki mleka

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

1 jajko

30 g masła

1 czubata łyżki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 cukier wanilinowy

Kruszonka:

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

Do przesmarowania chałki:

1 jajko

1 łyżeczka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – mleko podgrzać ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ).

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, ciepłe mleko i mąkę.

Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i wymieszać.

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące.

Masło stopić i lekko przestudzić.

Do miski z mąką i cukrami dodać ciepłe mleko, ciepły tłuszcz, wyrośnięty zaczyn i jajko.

Całość dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego – w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki.

Miskę z wyrobionym ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na cztery części i z każdej uformować wałek.

Wałki połączyć u góry, a następnie zapleść w warkocz ( wałek z lewej strony przełożyć przez drugi i trzeci wałek, wałek z prawej strony przełożyć przez drugi i trzeci wałek licząc od prawej i ponownie z lewej itd ), końce połączyć.

Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po podanym czasie wierzch chałki przesmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Kruszonka – wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić i posypać chałkę uprzednio posmarowaną jajkiem z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z chałką i piec przez około 30 minut na funkcji grzania góra – dół.

Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno spiekać należy na wierzch nałożyć folię aluminiową – błyszczącą stroną do góry.

Chałkę drożdżową z kruszonką po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.