Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem
Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo.

Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe.

To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu.

Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. 🙂

Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego – drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki.

Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Przepis na 12 bułek ze słonecznikiem.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

30 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

200 ml wody ciepłej, ale nie gorącej

100 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego

80 g słonecznika łuskanego

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiać mąkę pszenną, wkruszyć drożdże, wsypać sól, cukier, wlać ciepłe mleko i wodę, a następnie olej.

Wyrabiać elastyczne ciasto – ciasto powinno być wyrabiane długo, aby się dobrze napowietrzyło.

Pod koniec wyrabiania dodać słonecznik łuskany i zagnieść.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwanaście części, uformować bułki i ułożyć na blaszce – bułki można ponacinać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Włożyć bułki do gorącego piekarnika.

Bułki ze słonecznikiem piec 20-25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone bułeczki studzić na kratce.

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.