
Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak.
Bułeczki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną.
Pyszne bułki z przedziałkiem, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.
Przepis na 12 bułek z przedziałkiem.
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 kopiaste łyżki śmietany 18%
Do przesmarowania bułek:
1 jajko
1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Zaczyn – drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto – do miski wsypać mąkę i sól, dodać 3/4 szklanki ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, śmietanę i olej.
Całość dokładnie wyrobić.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę.
Bułki z przedziałkiem ułożyć na blaszce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia – na około 20 minut.
W napuszonych bułkach zrobić przedziałek nacinając je nożem.
Jajko rozmieszać z łyżką mleka i przesmarować bułki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć bułki z przedziałkiem i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.
wyobrażam sobie ich smak i zapach 😀
Smakują obłędnie, polecam 🙂
jakie ładne:)
Dziękuję 🙂
Te bułki to chociaż mało mam czasu to upiekę w następnym tygodniu, ja uwielbiam takie słoneczne pachnace bułeczki, czuję zapach, dziękuję:)
Polecam, bo smakują rewelacyjnie, a zapach w domku nie do opisania 🙂
Wyglądają bardzo smacznie. U nas w piekarni można kupić podobne 🙂
Zrób piekarni konkurencję i sama upiecz w domku 🙂
jak sobie do mnie wejdziesz w etykiety “moj przepis na ” to ja tam też mam wpis o bułkach ale z ziarenkami 🙂
Wejdę Aneczko na pewno, ale za jakiś czas. Na razie staram się tuta poukładać wszystko, no i nada próbuje odzyskac przepisy z tamtego bloga, ale obawiam się, że pomimo tego, że przeniosły się różne rzeczy to przepisy niestety nie 🙁 Dobrze, że mam kopie robocze opublikowanych przepisów i zdjęcia to będę publikować jeszcze raz.