Bułki z makiem

Bułki z makiem
Bułki z makiem

Bułki z makiem znalazłam na stronie, którą lubię i odwiedzam. 🙂

Przypadła mi do gustu prostota wykonania, więc postanowiłam wypróbować przepis.

Zrobiłam je w uniwersalnym kształcie, czyli bułeczki okrągłe.

Bułeczki są miękkie, cudownie pachną i mają chrupiącą skórkę.

Takie prawdziwe domowe pieczywo. 🙂

 

Przepis na 12 bułek pszennych z makiem

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki chlebowej + do podsypywania

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

350 ml wody

1 jajko

1 łyżka mleka

mak do posypania bułek

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlać 50 ml wody.

Dokładnie połączyć i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn i pozostałe 300 ml wody.

Dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego.

Ważne! Ciasto należy bardzo długo wyrabiać na małych obrotach, w przeciwnym razie będzie bardzo lepkie.

Miskę z ciastem na bułki nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po upływie podanego czasu ciasto zagnieść podsypując mąką, uformować bułeczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej uformowane bułki.

Nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Jajko rozkłócić z mlekiem i przesmarować bułeczki, a następnie posypać je makiem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone bułki z makiem studzić na kratce.

Bułki z makiem

Źródło przepisu Moje Wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.