Bułki pszenne zaplatane

Bułki pszenne zaplatane
Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy.

Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. 😉

Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie.

Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie.

Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek. 🙂

 

Przepis na 10 bułek pszennych zaplatanych

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

1 szklanka mleka

2 czubate łyżki śmietany 18%

2 łyżki oleju

1 jajko do przesmarowania bułek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesypać 500 g mąki pszennej.

Mleko przelać do garneczka i zagrzać – ma być ciepłe, ale nie gorące.

Do osobnej miseczki wkruszyć drożdże, wlać 1/4 szklanki z podgrzanego mleka, dodać łyżkę cukru i z przygotowanej w drugiej misce mąki 1 łyżkę.

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia zaczynu.

Do pozostałego w garneczku mleka dodać dwie łyżki oleju i przelać do miski z mąką.

Dodać łyżeczkę soli, wyrośnięty zaczyn i śmietanę.

Ciasto na bułki pszenne wyrobić przy pomocy robota kuchennego i końcówki z hakiem lub zagnieść ręcznie.

Miskę z wyrobionym ciastem odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Po upływie podanego czasu ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dziesięć równych części.

Każdą część ciasta uformować w wałek, zrobić pętelkę.

Jeden wystający koniec pętelki zawinąć w górę, drugi koniec pętelki zawinąć pod spód.

Końce lekko docisnąć.

Bułki pszenne zaplatane

Uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Bułki pszenne zawijane przesmarować jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około 20-25 minut do zarumienienia na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu bułki pszenne zaplatane przestudzić.

Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Bułki pszenne zaplatane

4 Replies to “Bułki pszenne zaplatane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.