Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie
Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. 🙂

Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam.

Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu – majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach.

Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne. 🙂

 

Przepis na 8 dużych bułek pszennych na majonezie.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn drożdżowy:

1/2 szklanki mleka

30 g drożdży świeżych

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka cukru

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki majonezu

3/4 szklanki mleka + 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn drożdżowy – mleko lekko podgrzać ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ).

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę pszenną i ciepłe mleko, dokładnie wymieszać.

Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, majonez i 3/4 szklanki ciepłego mleka.

Całość dokładnie wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.

Wyrobione ciasto pozostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 60-90 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i z każdej części uformować bułeczkę, ponacinać nożem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Bułki pszenne na majonezie przesmarować mlekiem i włożyć do gorącego piekarnika.

Piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.