Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim
Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim – puszyste, delikatne, bardzo smaczne.

Są to jedne z lepszych bułek jakie jadłam i chociaż długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest minusem to smakują tak rewelacyjnie, że można się poświęcić i poczekać. 🙂

 

Przepis na 12 bułek na jogurcie greckim

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej + 2 łyżki

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży

200 g jogurtu greckiego

120 ml mleka + 1 łyżka mleka

2 jajka

60 g masła

PRZYGOTOWANIE:

120 ml mleka przelać do garneczka i zagrzać.

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać do nich łyżkę cukru, 2-3 łyżki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać.

Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło stopić i przestudzić.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, 1 jajko, jogurt grecki, pozostałe po odjęciu na zaczyn mleko i zaczyn, wyrobić.

Na samym końcu dodać chłodne, stopione masło i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.

Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać bułeczki, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby bułeczki napuszyły się.

Po upływie podanego czasu jajko rozbełtać z łyżką mleka i przesmarować bułki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Bułki na jogurcie greckim piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Bułki na jogurcie greckim

Źródło Szósty Smak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.