
Domowe bułeczki śniadaniowe to puszyste i delikatne w smaku bułki pszenne, na które przepis dawno temu znalazłam w internecie, zapisałam w zeszycie i zrobiłam – źródła niestety nie pamiętam, ale są tak pyszne, że postanowiłam je Wam zaprezentować 🙂
Bułeczki mają mylącą nazwę ,,śniadaniowe”, a myląca jest dlatego, że można jeść je zarówno na śniadanie jaki na kolację, czy w ciągu dnia.
O każdej porze smakują świetnie 🙂
Bułeczki śniadaniowe zachowują swoją świeżość około trzech dni, a ciasto ma wielką zaletę – nie potrzebuje czasu na wyrastanie.
Przepis na 12 bułeczek śniadaniowych.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
250 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie i do dołka wkruszyć drożdże.
Dodać cukier, sól i olej, na samym końcu ciepłą, ale nie gorącą wodę.
Całość wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego na gładkie, elastycznego ciasta – jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać odrobinę więcej wody, a jeśli zbyt mokre to trochę mąki.
Dłonie zwilżyć olejem i z przygotowanego ciasta formować bułeczki.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki śniadaniowe można ponacinać nożem przesmarowanym olejem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blaszkę z bułeczkami i piec przez około 20-25 minut ( do lekkiego zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu bułki wyjąć i ostudzić na kratce.
Przepis wydaje się banalnie prosty :). Jeszcze nigdy nie piekłam sama bułeczek. Najwyższy czas spróbować :)!!!!
Wypróbuj, domowe pieczywo jest najlepsze 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś to wypróbuj również chleb pieczony w garnku – przepis również prosty 🙂
Mam pytanie.piec od razu czy zostawic do wyrosniecia?
Piec od razu 🙂 To ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie 🙂
Marzę o robocie kuchennym, który zagniatałby za mnie ciasto drożdżowe, bo mnie brakuje cierpliwości 😀 A takie domowe, drożdżowe bułeczki to pyszna sprawa.
Tak, są rewelacyjne 🙂 Robot kuchenny bardzo ułatwia pracę, ja jestem bardzo zadowolona 🙂
Bułeczki wyglądają przepysznie! 🙂 Super!
Dziękuję 🙂
Wyglądają smakowicie. ;]
Dziękuję pięknie 🙂
Właśnie zrobiłam te bułeczki i mi nie wyrosły. Jestem zaskoczona ze nie trzeba ciasta odkładać do wyrośnięcia.
Te bułki nie rosną bardzo jak drożdżówka, ale jednak w piekarnika wyrastają – nie ma siły żeby ciasto drożdżowe nie wyrosło jeśli dostanie ciepło. Może było za bardzo zbite ciasto?
ale urocze wyszły 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wyglądają tak smakowicie <3 muszę spróbować takie zrobić
Polecam, bo są świetne 🙂
Ach jak cudownie by było gdyby mi ktoś takie piekł 😜
Ja Ci upiekę jak mnie odwiedzisz 😉
O mniam :O
🙂
A czy zamiar świeżych drożdży można dac suche ?
Tak, można 🙂
Myślę, że takie własne bułeczki są dużo lepsze niż te ze sklepów 😀 Ja jadam tylko ciemne pieczywo, ale dla rodzinki może zrobię 😀
Ja lubię każdy rodzaj pieczywa 🙂 Zrób dla rodzinki 🙂
Witam 🙂 Mam pytanie czy zamiast mąki pszennej mogę dać mąkę orkiszową typ 630?Będę wdzięczna za odp;-)
Witam 🙂
Nie piekłam z innej mąki niż pszenna, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu. Może być natomiast potrzebna inna ilość wody niż w przepisie. Ciasto powinno być takie żeby można było formować bułki, ale niezbyt ścisłe – minimalnie lepkie.
Jeśli będzie zbyt twarde to bułki nie wyrosną podczas pieczenia 🙂
Czy zamiast świeżych drożdży mozna dac suche? ?
Tak, możesz. Daje się 7 g suszonych zamiast 25 g świeżych. Ja bym dała jakieś 9 g 🙂
Ale pięknie wyszły 😀
Dziękuję 🙂
Ale smacznie wyglądają 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Takie ciepłe z samym masełkiem byśmy zjadły <3
Z masełkiem, zwłaszcza domowym są rewelacyjne 🙂
Czuję woń tych bułeczek gdy oglądam zdjęcia.Takiego wypieku mój piekarnik jeszcze nie widział 🙂
Powinien zobaczyć 😉 Wypróbuj 🙂
O bułeczkach też u mnie będzie 🙂
Na pewno były pyszne:)
Nie ma jak domowe pieczywo!
Zgadzam się 🙂 Lepszego nie kupisz w żadnej piekarni 🙂
mm… mniam!
🙂
bułeczki domowej roboty? pyszności!
Są rewelacyjne 🙂 Polecam 🙂
wspaniale Ci wyrosły 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Wyglądają wspaniale, szkoda, że wszystkie drożdże zużyłam dzisiaj na pizzę 😛
Ale niefart 😉 Kupisz drożdże i zrobisz 🙂
wyglądają pysznie 😀
Dziękuję pięknie i polecam wypróbować 🙂
Woda na być ciepła czy zimna?
Dodawałam lekko ciepłą wodę, zaraz dopiszę 🙂
O wow jak fajnie wyglądają i pewnie są bardzo pyszne 🙂
Są wyśmienite 🙂 Wypróbuj 🙂
Takie bułeczki to nie tylko na śniadanie ale i drugie, obiad (burgery), podwieczorek (z czymś słodkim) kolację 😀 Przepyszne 🙂
Tak, idealne na każdą porę dnia i posiłek 🙂
napewno wyprobuje je upiec
Polecam, bo smakują rewelacyjnie 🙂
i przepis nie skomplikowany 🙂
Przepis bardzo prosty, a bułeczki pyszne 🙂
Bułeczki wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Dziękuje pięknie 🙂
Super przepis i na pewno wypróbuję, bo uwielbiam własnej roboty pieczywo! Jestem zachwycona Twoim blogiem, bo zawsze mogę znaleźć u Ciebie świetne przepisy.
Miłego wieczoru życzę!
Pozdrawiam serdecznie!:-)))
xxBasia
Dziękuję pięknie, bardzo mi miło, że mój blog i przepisy Ci się podobają 🙂
Bułeczki wypróbuj, bo smakują rewelacyjnie, no i przepis jest bardzo prosty 🙂
Ja również życzę miłego wieczoru i pozdrawiam cieplutko 🙂
Witam a ile tak mniej wiecej sztuk wychodzi z porcji pozdrawiam
Przepis na 12 bułeczek śniadaniowych – jest napisane nad składnikami 🙂
Zapisałam przepis sobie, tym bardziej że mam robota do ugniatania. To będzie chwila moment:)
Tak, z robotem będzie błyskawicznie 🙂
Od lat sama pieke chleb 🙂 wlasnie kolejny wyjmuje z piekarniaka ale bulek jeszcze nie pieklam a te wygladaja wysmienicie 🙂 Poza tym nie musze czekac az wyrosna rewelacja 🙂 Aniu za kazdym razem zadziwiasz mnie swoimi przepisami 🙂 Dziekuje Ci za to bardzo :)pozdrawiam Renata
Dziękuję pięknie Kochana, ale ten przepis akurat mój autorski nie jest. Znalazłam go kiedyś w internecie, niestety nie pamiętam na jakiej stronie, bo wtedy jeszcze takich rzeczy jak źródło przepisu nie notowałam, ale bułeczki wyszły świetnie i gorąco Ci polecam 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
muszą być pyszne
Są rewelacyjne 🙂 Polecam 🙂
Dawno nie robiłam własnych wypieków 🙂 zazwyczaj bułki robiłam z żurawiną 🙂
Z żurawiną też są pyszne 🙂
Chetnie zrobie 🙂
Polecam, bo smakują świetnie 🙂
Ale proste!
Rewelacja!
A można użyć mąki graham? nie jadam białego pieczywa
Nie robiłam ich z inna mąka niż pszenna, ale myślę, że nie będzie problemu. Może być jednak potrzeba dodania nieco innej ilości wody – musisz sprawdzić:) Ciasto nie może być zbyt ścisłe, bo bułki nie wyrosną, ale też nie może być zbyt lepkie. Lekko klejące, ale dające się uformować w bułeczki 🙂
Pychotka świeżutkie 🙂
Smakują świetnie 🙂
lepsze niż sklepowe;)
Dziękuję bardzo 🙂
Też czasem piekę bułki 🙂 Te twoje prezentują się świetnie.
Dziękuję pięknie 🙂
A ile bułeczek wychodzi z tego przepisu – mniej więcej ?
12 sztuk – jest napisane nad składnikami 🙂
Mam i ja. Właśnie wyjęłam z piekarnika.Są super. Polecam!
Bardzo się cieszę i życzę smacznego ☺
ooo jakie ładne !
Dziękuję 🙂
Mniam, idealne bułeczki na śniadanie 🙂
Są proste i szybkie w przygotowaniu, polecam 🙂
Super wyglądają 🙂 Już same na pewno pysznie smakowały, a jeszcze jakby tak udekorować je masłem i dżemem, mniamm 😉
Zjadłam z domowym masełkiem i wędliną 🙂
Nie ma to jak pyszne pachnące domowe pieczywo 🙂
Dokładnie 🙂 Domowe pieczywo jest najlepsze 🙂
Jadam mało pieczywa, ale na takie bułeczki to bym się skusiła – wspaniałe 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję pięknie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Z masłem czosnkowym! Nic więcej do szczęścia nie potrzeba!
Tak, z masełkiem czosnkowym to byłaby bomba 🙂
Domowe bułeczki są najlepsze:) Uwielbiam:)
To prawda 🙂 Ja też bardzo lubię 🙂
Pyszne 🙂
Dziękuję 🙂
Zrobiłam z mąki żytniej. Siedzą w piecu i chyba wyjdą bo ładnie urosły. Tylko za duże zrobiłam – wyszło mi 5 sztuk 😛 Cóż, początki są, zawsze trudne 😉
Jestem bardzo ciekawa jak wyjdą 🙂 Proszę dać znać, a ja trzymam kciuki 🙂
Zrobiłam. Bułki nie wyrosły. I są takie nijakie. Próbowałam już lepszych przepisów. Ten nie jest warty uwagi.
Drogi Anonimie – po pierwsze nie biorę sobie do serca opinii kogoś kto nie ma na tyle odwagi aby się przedstawić, po drugie – proszę zerknąć w Waszą Galerię – są tam zdjęcia osób, które z przepisu skorzystały i im bułeczki wyszły piękne 🙂
Bułeczki zrobione, wyszły idealnie, a smakują bosko😊😊😊
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów 🙂
Właśnie upiekłam…smaczne.
Smaczne. Jem akurat jeszcze ciepłe 🙂