Brzoskwiniowiec bez pieczenia

Brzoskwiniowiec bez pieczenia
Brzoskwiniowiec bez pieczenia

Brzoskwiniowiec bez pieczenia to kolejna słodka propozycja na ciasto bez użycia piekarnika, czyli idealne na upały 🙂

Spód z herbatników, krem budyniowy, masa ze świeżych brzoskwiń i bita śmietana.

Prawdziwa rozpusta 😉

Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i przyjemnie orzeźwiające.

Brzoskwiniowiec bez pieczenia to ciasto warte polecenia, a zatem polecam 🙂

 

Przepis na formę o wymiarach 27*18 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód:

200 g herbatników maślanych

100 g masła

Krem budyniowy:

1 litr mleka

2 budynie śmietankowe

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

70 g masła

Masa z brzoskwiń:

5 brzoskwiń ( około 800 g )

1 lekko czubata łyżka żelatyny

0,5 szklanki gorącej wody

3 łyżki soku z cytryny

Masa śmietanowa:

400 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

100 g herbatników

1 brzoskwinia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczkowy spód – masło stopić i wystudzić.

Herbatniki rozkruszyć na piasek przy pomocy blendera, a następnie przesypać do miski i wlać chłodne stopione masło.

Całość dokładnie połączyć.

Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia,  a następnie dokładnie dociskając wylepić ciasteczkową masą dno.

Tak przygotowany spód z ciasteczek włożyć do lodówki.

Krem budyniowy – proszek budyniowy i mąką ziemniaczaną przesypać do miseczki.

Dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem.

Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i ugotować budyń.

Do ugotowanego, gorącego budyniu dodać masło i mieszając dokładnie połączyć, a następnie odstawić do przestudzenia mieszając od czasu do czasu.

Ciepły, ale nie gorący krem budyniowy wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, położyć warstwę herbatników i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa z brzoskwiń – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki, a następnie zmielić na mus przy pomocy blendera.

Do musu z brzoskwiń dodać sok z cytryny i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany mus wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać i włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa – zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder.

Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i dokałdnie wymieszać.

Wyłożyć na zastygniętej masie brzoskwiniowej – wyrównać lub uformować wzorki, rozetki, różyczki.

Brzoskwiniowiec bez pieczenia udekorować pozostałą, obrana i pokrojoną na mniejsze kawałki brzoskwinią.

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

94 Replies to “Brzoskwiniowiec bez pieczenia”

      1. Bułeczki pierwsza klasa. Tata zachwala, Mama zachwala…. malutka bratanica również zjadła ze smakiem. Dziekuję :*
        Polecam wszytskim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.