
Boloński garnek jadłam jakiś czas temu i bardzo mi to danie smakowało.
Postanowiłam, że zrobię taką potrawę, ale bez sztucznego sosu, używając tylko naturalnych składników.
Smaki były mi znane, więc pozostawała tylko kwestia odpowiedniego doprawienia.
Udało się za pierwszym razem. 🙂
Boloński garnek to pyszne danie z dodatkiem mielonego mięsa, pieczarek i makaronu, no i oczywiście przypraw.
Smaczne i nieskomplikowane danie jednogarnkowe.
Przepis na 3-4 porcje dania Boloński garnek.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego ( wieprzowe lub drobiowe )
500 g pieczarek
200 g makaronu penne
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
70 g koncentratu pomidorowego
sól
czarny pieprz mielony
600 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebule pokroić w kosteczkę, a czosnek drobno posiekać.
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w szerokie plastry.
W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć przygotowaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić.
Dodać mielone mięso, doprawić solą, podsmażyć kilka minut.
Do garnka włożyć pokrojone w plasterki pieczarki, wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy.
Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować na małym ogniu do miękkości makaronu mieszając od czasu do czasu ( makaron ,, wypije ” większość płynu – w razie potrzeby dodać więcej wody ).
Boloński garnek doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.