Bogracz

Bogracz
Bogracz

Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa.

Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się przyjęło, więc i ja ją stosuję. 🙂

Pyszna, gęsta zupa gulaszowa z wołowiną, papryką, ziemniakami i dużą ilością przypraw.

Idealne danie na chłodne dni.

 

Przepis na 3-4 porcje dania Bogracz.

 

SKŁADNIKI:

500 g wołowiny gulaszowej

2 łyżki smalcu

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

1 średnia marchew

1 papryka czerwona

4 ziemniaki

3-4 pomidory świeże lub z puszki

1 łyżeczka papryki słodkiej

0,5 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka tymianku

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę.

W garnku rozgrzać smalec i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną wołowinę.

Podsmażyć z każdej strony.

Czosnek i cebulę obrać, opłukać, osuszyć i poszatkować, a następnie dodać do mięsa.

Całość podsmażyć kilka minut na średnim ogniu.

Dolać wodę ( ilość taka, aby mięso było zakryte ), dodać liście laurowe.

Gotować godzinę – w razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Pomidory ( jeśli używamy świeżych ) sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

Po godzinie gotowania mięsa dodać pokrojoną marchew, paprykę i pomidory.

Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą i tymianek, doprawić do smaku solą i gotować około 30 minut.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do bogracza.

Całość gotować do miękkości ziemniaków.

Przed końcem gotowania ponownie doprawić do smaku solą i dodatkowo czarnym pieprzem mielonym.

Bogracz podawać posypany siekaną natką pietruszki.

Bogracz
Bogracz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.