Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich
Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach.

Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą.

Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.

 

Przepis na 3-4 porcje bitek z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich.

 

SKŁADNIKI:

500 g szynki wieprzowej

300 g pieczarek

1 średnia cukinia

2 łyżki domowego smalcu

sól

zioła prowansalskie

pieprz biały mielony

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki.

Kawałki mięsa bardzo lekko rozbić tłuczkiem.

Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem białym mielonym i obficie ziołami prowansalskimi.

Na patelni rozgrzać smalec i na gorący tłuszcz włożyć przyprawione bitki.

Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.

Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki.

Pieczarki opłukać, osuszyć i również pokroić na średniej wielkości kawałki.

Podsmażone mięso zdjąć z patelni i na tłuszcz, w którym smażyło się mięso przełożyć pokrojoną cukinię i pieczarki.

Smażyć kilka minut, następnie wlać około 500 ml wody, włożyć mięso i dusić do miękkości mięsa i warzyw.

Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich świetnie komponują się z kaszą gryczaną.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.