Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami
Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to troszkę odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z kremem i owocami jaki na pewno niejednokrotnie gościł w naszych domach 🙂

Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka.

Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu 🙂

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

2 jajka

2 łyżki cukru

kilka kropli aromatu cytrynowego

2 czubate łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1 budyń waniliowy

400 ml mleka

2 łyżki cukru do budyniu

1/2 szklanki cukru pudru

50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań )

100 g masła

Dodatkowo:

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka cukru

1/4 szklanki wody

czarna porzeczka

1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – oddzielić żółtka od białek.

Białka przełożyć do misy miksera i ubijać na sztywną pianę dodając cukier.

Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać partiami do masy jajecznej delikatnie, ale dokładnie łącząc składniki.

Na koniec dodać aromat cytrynowy, wymieszać.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boków nie przykrywać papierem, ani nie natłuszczać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 25 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić, następnie oddzielić obręcz od biszkoptu, ciasto wyjąć, usunąć papier.

Ciasto ponownie przełożyć do formy i zapiąć obręcz tortownicy.

Sok z cytryny wlać do wody, wymieszać, posłodzić i nasączyć biszkopt.

Krem – z budyniu w proszku, podanej ilości mleka i cukru ugotować budyń, zakryć folią spożywczą i wystudzić.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń.

Na końcu dodać ajerkoniak ( ilość według upodobań ), dokładnie połączyć.

Przygotowany krem wyłożyć na nasączony wcześniej biszkopt, wyrównać.

Porzeczki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć na kremie.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić.

Tężejącą galaretkę wyłożyć na owocach.

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami schłodzić.

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami

110 odpowiedzi do “Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami”

  1. Ja już od małego lubię ciasta z alkoholem ;D Porzeczki na pewno świetnie komponują się z budyniowym kremem ajerkoniakowym i biszkoptem! 🙂

          1. Tak, Sławek też bardzo lubi 😁
            Chociaż w jego przypadku to można powiedzieć, że chyba nie ma ciasta i deseru, którego nie lubi 😉😁

  2. Uwielbiam lato z wielu powodow a jednym z nich jest ciasto z owocami sezonowymi 🙂 To ten rodzaj ciasta ,ktore jest ozdoba kazdego stolu :))) fajnie wyglada i pewnie rownie fajnie smakuje 🙂 buziaki Anula

  3. Uwielbiam ajerkoniak w wypiekach. Na niedzielę piekłam sernik z ajerkoniakiem i wyszedł pyszny, czeka tylko na opisanie i wybranie zdjęć. Twoje ciasto na pewno posmakowało by mi 🙂 🙂

  4. Pisałam komentarz i chyba się nie dodał, więc pisze jeszcze raz. Uwielbiam ciasta z ajerkoniakiem. Na niedzielę piekłam właśnie sernik z ajerkoniakiem i wyszedł pyszny, czeka teraz na opisanie i wybranie zdjęć. Twoje ciasto na pewno smakowałoby mi 🙂 🙂

  5. Porzeczki a ja myślałam, że to borówki! Borówki uwielbiam, ale za porzeczkami także mogłabym iść w ogień. Ciasto wygląda pysznie! A ja obecnie wcinam jabłecznik z papierówek z cynamonem <3
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :* 🙂

  6. U mnie czarne porzeczki nie przejdą, ale na pewno zastąpię je innymi owocami, póki jest sezon to trzeba korzystać 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.