Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji
Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji pierwszy raz jadłam u mojej Teściowej  🙂

Pozdrawiam Mamuśka :*

Bardzo mi smakował, bo nie był ani kwaśny, ani tłusty, czyli w sam raz dla mnie.

Nie byłabym sobą gdybym lekko nie zmodyfikowała przepisu przed zrobieniem, ale udało się i wyszedł pyszny.

 

Przepis na średni garnek bigosu ze świeżej kapusty w lekkiej wersji.

 

SKŁADNIKI:

2 kg kapusty świeżej

1/2 kg podwędzanej kiełbasy

2 ćwiartki z kurczaka ( łącznie około 600 g )

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka przyprawy uniwersalnej

1 ( 200 g ) koncentrat pomidorowy

PRZYGOTOWANIE:

Ćwiartki z kurczaka dokładnie oczyścić, przekroić i opłukać.

Kapustę świeżą umyć i poszatkować.

Kiełbasę pokroić w średniej wielkości kosteczkę.

Mięso włożyć do garnka, zalać około litrem wody.

Dodać przyprawę uniwersalną i gotować do miękkości.

W razie potrzeby dolewać trochę wody.

Ugotowane mięso wyjąć, przestudzić.

Po wystudzeniu oddzielić od skóry i kości, rozdrobnić.

Do wywaru z ćwiartek kurczaka przełożyć poszatkowaną kapustę.

Dodać rozdrobnione mięso i pokrojoną kiełbasą.

Gotować do miękkości kapusty.

Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać koncentrat pomidorowy.

Po doprawieniu i dodaniu koncentratu bigos gotować jeszcze kilkanaście minut.

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.