Bezy serca jak mini Pavlova

Bezy serca jak mini Pavlova
Bezy serca jak mini Pavlova

Bezy serca jak mini Pavlova pięknie wyglądają i wspaniale smakują.

Idealne na Walentynki, ale także na każdą inna okazję – spotkanie z przyjaciółmi, deser do kawki, weekendowa słodkość.

Pyszne bezy, niezbyt słodka bita śmietana i owoce.

Rewelacyjnie smaczne, łatwe w przygotowaniu mini deserki bezowe. 🙂

 

Przepis na sześć sztuk bezy serca jak mini Pavlova.

 

SKŁADNIKI:

Bezy:

2 białka jajka

mała szczypta soli

100 g cukru

Wierzch:

250 ml śmietanki 30%

1 usztywniacz do śmietany

1 lekko czubata łyżka cukru pudru

dowolne owoce

posypki cukrowe ( opcjonalnie )

PRZYGOTOWANIE:

Białka jajek ubić ze szczyptą soli, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier.

Ubijać do momentu aż piana będzie bardzo sztywna, błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony.

Ubitą pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać serca – najpierw uformować kształt/zarys, a następnie wypełnić środek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 100 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z bezami.

Piec około 1,5 godziny ( +- 15 minut w zależności od piekarnika ) na funkcji grzania góra-dół ( należy pilnować żeby bezy nie spiekły się z zewnątrz, a jedynie wysuszyły. )

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezy wewnątrz do całkowitego wystygnięcia.

Bezy serca jak mini Pavlova

Śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder wymieszany z usztywniaczem do śmietany.

Przełożyć do szprycy cukierniczej i udekorować zimne bezy.

Owoce pokroić na małe kawałki i wyłożyć na bitej śmietanie.

Bezy serca można dodatkowo udekorować cukrowymi posypkami.

Gotowe bezy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Bezy serca jak mini Pavlova

Bezy serca jak mini Pavlova

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.