Bajaderki z orzeszkami ziemnymi

Bajaderki z orzeszkami ziemnymi
Bajaderki z orzeszkami ziemnymi

Bajaderki z orzeszkami ziemnymi to smaczne i proste małe co nieco.

Ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek suchego ciasta. 🙂

Przepis powstał na zasadzie – spróbuje zrobić coś smacznego i nieskomplikowanego, no i udało się. 🙂

 

Przepis na 7 bajaderek z orzeszkami ziemnymi

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

300 g ciasta czekoladowego np murzynek

100 g dżemu – użyłam malinowego

3 łyżki mleka

1 łyżka masła lub margaryny

1/2 łyżeczki aromatu rumowego

70 g orzeszków – użyłam ziemnych niesolonych

Dekoracja:

1 łyżka masła lub margaryny

1 łyżka mleka

30 g mlecznej czekolady

30 g deserowej czekolady

20 g orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE:

Suche ciasto dokładnie rozdrobnić. Można w dłoniach, albo przy pomocy blendera.

Mleko z masłem zagotować, a następnie lekko przestudzić.

Odmierzyć odpowiednią ilość dżemu.

Orzeszki posiekać na drobno.

Do rozdrobnionego ciasta dodać dżem, posiekane orzeszki, mleko z masłem, aromat i dobrze wymieszać, a następnie wyrobić w dłoniach.

Uformować kulki, położyć na desce lub podkładzie.

Dekoracja – mleko, masło i połamaną czekoladę umieścić w garneczku i stale mieszając podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników.

Lekko przestudzić, polać uformowane kulki.

Orzeszki posiekać i posypać wierzch polanych czekoladą bajaderek.

Odczekać chwilę do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej.

Przygotować papilotki.

Przełożyć bajaderki z orzeszkami ziemnymi do papilotek, a następnie schłodzić.

Bajaderki z orzeszkami ziemnymi

One Reply to “Bajaderki z orzeszkami ziemnymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.