Babka z czerwoną porzeczką

Babka z czerwoną porzeczką
Babka z czerwoną porzeczką

Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców.

Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm

 

SKŁADNIKI:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji

cukier puder do przygotowania lukru

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy.

Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę.

W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do ubitej masy jajecznej wlać olej i ponownie wyrobić, następnie wsypać mąki wymieszane z proszkiem i całość dokładnie, ale delikatnie połączyć.

Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać.

Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką ( silikonowej formy nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką/tartą bułką ).

Na dno przygotowanej formy wyłożyć około 1/4 ciasta ( tak aby ciasto zakryło dno ), na ciasto wyłożyć część czerwonej porzeczki.

Wyłożyć połowę pozostałego ciasta i ponownie czerwoną porzeczkę pozostawiając odrobinę na następną część, ponownie wyłożyć ciasto i pozostałe porzeczki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć foremkę z ciastem i piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ).

Z cukru pudru przygotować lukier.

Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto.

Babka z czerwoną porzeczką

Babka z czerwoną porzeczką

98 Replies to “Babka z czerwoną porzeczką”

  1. Aniu! Uwielbiam Babki, Prawdę mówiąc z porzeczkami jeszcze nie jadłam , Chyba czas spróbować – Pozdrawiam Cieplutko – Krysia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.