
Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców.
Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki 🙂
Zachęcam do przygotowania 🙂
Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm
SKŁADNIKI:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji
cukier puder do przygotowania lukru
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy.
Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ubitej masy jajecznej wlać olej i ponownie wyrobić, następnie wsypać mąki wymieszane z proszkiem i całość dokładnie, ale delikatnie połączyć.
Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać.
Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką ( silikonowej formy nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką/tartą bułką ).
Na dno przygotowanej formy wyłożyć około 1/4 ciasta ( tak aby ciasto zakryło dno ), na ciasto wyłożyć część czerwonej porzeczki.
Wyłożyć połowę pozostałego ciasta i ponownie czerwoną porzeczkę pozostawiając odrobinę na następną część, ponownie wyłożyć ciasto i pozostałe porzeczki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć foremkę z ciastem i piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ).
Z cukru pudru przygotować lukier.
Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto.
Nie pamiętam kiedy jadłam czeroną porzeczkę ehh… Trzeba nadrobić zaległości!
Koniecznie, bo porzeczka jest pyszna 😁
Widzę, że nie tylko ja dziś szaleje z wypiekami 😊Wspaniała babeczka Aniu 😋😋
Pięknie dziękuję 😘
Aniu, serwujesz same delicje !!!
A moją porzeczkę zjadły ptaki !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wielka szkoda, że ptaki zjadły 🙁
Pozdrowionka 😘
Wspaniała babeczka kochana 🙂 wpraszam się na kawkę 🙂
Zapraszam, będzie mi bardzo miło 😊
Porzeczki najlepsze z krzaczka u mojej mamy na wsi :-)) ale tak myślę sobie , że ciasto z nimi też musi być przepyszne.
Jest mega pyszne 😊
Uwielbiam babki.
Musze przyznać,że ta wygląda obłędnie.
Jeszcze nie jadłam z porzeczkami tego ciasta.
Pozdrawiam 😉
Wypróbuj, porzeczki w babce smakują świetnie 😊
Pozdrawiam 😊
Wspaniała 🙂 Idealna do niedzielnej kawki.
Jestem tego samego zdania 😊
Idealna do niedzielnej kawki 😀
To prawda. Do kawki pasuje idealnie 😊
Aniu jaka super babka, bardzo lubię i jak smakowicie wygląda, uściski.
Dziękuję bardzo Jolu 😊
Uściski 😘
Porzeczka….. jadło się garściami z krzaczka xD Oj jadło się xD
A ciasto? Lukier bym pominęła…. ale pomysł na babkę rewelacja 😉
Dziękuję ślicznie 😊😊😊
:*
😘
Aniu ale narobiłaś mi smak na Twoją babkę, mniamm 🙂
Bardzo się cieszę 😊😘
Babki z czerwona porzeczka to na pewno nie robiłam, a wygląda jak dzieło sztuki, te czerwone perełki… 🙂
Dziękuję Joasiu 😊
Zamiast porzeczek mogę dodać maliny?
Z malinami nie robiłam, ale nie powinno być problemu. Robiłam z jagodami, borówkami 😊
Smaczna 🙂 Idealna do kawy :)))
Zgadza się 😁
Uwielbiam babki. A tak wygląda przepysznie 😀
Dziękuję bardzo 😊
Piękna! Uwielbiam porzeczki więc porywam kawałek 🙂
Częstuj się Asiu 😊
Nigdy podobnej nie próbowałam a wyglada przepysznie:))chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
Wykorzystaj przepis. Babka jest pyszna 😊
wpraszam się na babeczkę!
Zapraszam 😊 Będzie mi bardzo miło Ciebie gościć 😊
Wygląda przepysznie! <3
Dziękuję bardzo 😊
jak malowana <3
Dziękuję pięknie 😊
Z porzeczkami dawno ciasta nie piekłam, jest to fajna, kwaskowata opcja na gorące dni 🙂
Dokładnie tak 😊 Porzeczki świetnie przełamują smak 😁
ja porzeczek nie lubię;p
Możesz zrobić z jagodami 😁
Super babka 🙂 Moje smaki 🙂
Bardzo się cieszę 😊
A ja nadal na diecie! ;((((
Biedna 🙁 A ja tak Cię dręczę Marzenko 🙁
Wygląda apetycznie i efektownie 🙂 cudowny przepis 🙂
Ślicznie dziękuję i oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu 😊
Przyznam, że uwielbiam gdy słodycz ciasta jest przełamana przez kwasowość owoców – mniammm:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja też bardzo lubię przełamany owocami smak 😊
Pozdrowionka 😊
takie babki kojarzą mi się z Wielkanocą
Skojarzenie może być i takie, ale z owocami to raczej smak lata 😊
Imponujący wypiek, a porzeczki uwielbiam 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Porzeczki super pasują do takich wypieków 😀 Świetna baba 😀
Dziękuję Wam ślicznie 😊
Wygląda świetnie. Nigdy nie piekłam babki.
Może skusisz się i wypróbujesz przepis? 😁
Mniam, porzeczka wspaniale przełamuje słodycz ciast 🙂
Dokładnie tak 😊😊😊
Takie słodko-kwaśne wypieki najbardziej lubię:)
Ja również bardzo lubię 🙂
Aniu! Uwielbiam Babki, Prawdę mówiąc z porzeczkami jeszcze nie jadłam , Chyba czas spróbować – Pozdrawiam Cieplutko – Krysia
Wypróbuj Krysiu, bo to świetne połączenie 🙂
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Na pewno babeczka jest smakowita 🙂
Oj tak, smakuje genialnie 🙂
Mam wrażenie, że był czas, że porzeczki nie były “modne”. Teraz wracają do łask, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam je. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
T prawda, jakiś czas temu mało porzeczek było w przepisach, ale na szczęście się to zmienia 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Czerwone porzeczki wyglądają pięknie, już dla samej ozdoby warto je użyć, ale smak tez lubię 🙂
Smakują świetnie i rewelacyjnie przełamują smak ciasta 🙂
Bardzo apetyczna babka Aniu 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Na razie nie jem słodyczy więc muszę zadowolić się obrazkiem 😀
Za jakiś czas będziesz jadła 😁
mmm super pomysł na ciasto z porzeczkami 🙂
Ślicznie dziękuję 😊
Uwielbiam porzeczki jako dodatek do ciast 🙂
Ja również bardzo lubię 😊
Babki z czerwoną porzeczką jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie!!!
Smakuje świetnie 😊 Polecam 😊
Ale świetny pomysł! Babka i porzeczki wow..
Porzeczki świetnie smakują w ciastach 🙂
Jak bajecznie wygląda Twoja babka. Świetny pomysł na dodanie porzeczek. Ależ bym zjadła kawałek 🙂 Aniu, miłego dnia 🙂
Zapraszam na kawkę i babeczkę Krysiu 😊
Miłego dzionka 😘
Babka wygląda obłędnie. Ale dano nie jadłam czerwonej porzeczki…
Porzeczki rewelacyjnie smakują w ciastach 😊
Wspaniale wyrosła 🙂 Musi być przepyszna 🙂
Oj tak, smakuje genialnie 😊
Super Aniu, nie znałam dotąd ciasta z porzeczkami:) A na bazarach ich pełno.
Tak, porzeczek dużo, więc można robić 😁
Wygląda bardzo smacznie 🙂 te porzeczki na pewno ciekawie przełamują smak babki 🙂
To prawda 🙂 Porzeczki w cieście smakują świetnie 🙂