Babeczki z rukolą

Babeczki z rukolą
Babeczki z rukolą

Babeczki z rukolą to moja wariacja na słodkie ciasteczka z wykorzystaniem sałaty – pomysł udany i bardzo smaczny. 🙂

Robiłam już ciasto ze szpinakiem, marchewką, burakami, fasolą to dlaczego nie spróbować z rukolą.

Jak pomyślałam tak zrobiłam.

Babeczki wyszły pyszne – mają ciekawy smak, ale rukola nie jest wyczuwalna.

Są miękkie, puszyste, no i ten zielony kolorek… 🙂

 

Przepis na 12 babeczek z rukolą.

 

SKŁADNIKI:

80 g rukoli

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 jajko

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki krupczatki

1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do przygotowania lukru

cukrowe posypki

PRZYGOTOWANIE:

Rukolę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przełożyć do blendera.

Dodać mleko, olej, jajko i całość dokładnie wyrobić.

W misce dokładnie wymieszać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Wsypać do mokrych składników i dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Przelać do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć babeczki i piec przez 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

po upieczeniu wyjąć i przestudzić.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier.

Babeczki z rukolą udekorować lukrem i cukrowymi posypkami.

Babeczki z rukolą

Babeczki z rukolą

Babeczki z rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.