Babeczki z nadzieniem toffi

Babeczki z nadzieniem toffi
Babeczki z nadzieniem toffi

Babeczki z nadzieniem toffi to kolejne pyszne maleństwa, które Wam prezentuje 🙂

Wbrew pozorom babeczki z nadzieniem toffi nie są przesłodzone, a ich delikatny śmietankowy smak świetnie komponuje się z masą toffi o smaku krówkowym.

Puszyste, delikatne i niesamowicie smaczne babeczki dodatkowo udekorowane bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami 🙂

Czy dacie radę im się oprzeć? Ja nie dałam rady 😉

Zapraszam do zerknięcia na kampanię Uczymy Jak Słodzić 🙂

 

Przepis na 18 babeczek z nadzieniem toffi.

 

SKŁADNIKI:

Babeczki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru Sweet Family

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu śmietankowego

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

1/2 puszki masy kajmakowej o smaku krówkowym

Dekoracja:

200 ml śmietanki

1 czubata łyżka cukru pudru

1 fix do śmietany

czekoladowe posypki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać cukier Sweet Family i dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wlać mleko i olej, wbić jajka, dodać aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać.

Suche składniki przesypać do składników mokrych i dokładnie połączyć przy użyciu rózgi.

Do papierowych papilotek lub silikonowych foremek wlać ciasto do połowy wysokości, na środek wlanego ciasta położyć łyżeczkę masy toffi, a następnie wlać trochę ciasta aby nakryć toffi i wypełnić foremki do 2/3 wysokości.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Babeczki z nadzieniem toffi włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąc i wystudzić.

Zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder wymieszany z fixem do śmietany.

Zimne babeczki z nadzieniem toffi udekorować bitą śmietana i czekoladowymi posypkami.

Babeczki z nadzieniem toffi

Babeczki z nadzieniem toffi


Cukier z głową

140 Replies to “Babeczki z nadzieniem toffi”

  1. Toffi to coś czemu nie potrafię się oprzeć, więc tym babeczkom mówię ogromne TAK! Wyglądają pysznie i słodko 🙂 To, co lubię najbardziej! Przyjemność dla oka, a co dopiero dla brzuszka 😉

  2. za toffi nie przepadam, ale donoszę, że Iwona Zmyslona zrobiła Ci piękną laurkę na swoim blogu, właśnie czytałam 🙂

  3. Szukam przepisu na urodzinki Wnuczki gdzie będzie 3 dzieci plus osoby dorosłe.Padł wybór na Twoje babeczki które będą wiezione ok 40km.Śmietanę chcę usztywnić želatyną i mam pytanie chciałabym przyozdobić kolorowymi masami czy nie rozpuszczą się?A może masz inne propozycje głównie dla dzieci również przekąski?

    1. Posypki i inne kolorowe cukierki radzę położyć na bitą śmietanę krótko przed podaniem, bo bardzo szybko puszczają kolor. Nie wygląda to wtedy zbyt ładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.