Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami
Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami to pyszne, małe słodkości, które na pewno przypadną do gustu małym i dużym amatorom owoców i ciasteczek 🙂

Bardzo smaczne, kruche ciasto waniliowe wypełnione waniliowym budyniem i udekorowane owocami – truskawki, maliny i borówki.

Malutkie babeczki z budyniem i owocami , takie na kilka kęsów, w sam raz na słodkie popołudnie 🙂

Polecam gorąco 🙂

 

Przepis na około 20 babeczek z budyniem i owocami ( u mnie foremki o średnicy 6 cm ).

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

70 g masła

1 żółtko

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka zimnej wody – opcjonalnie

Nadzienie:

1/2 litra mleka

3 łyżki cukru

2 budynie waniliowe

owoce – truskawki, maliny, borówki

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło i żółtko, szybko, ale dokładnie zagnieść – jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać łyżeczkę zimnej wody.

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Foremki do babeczek ( średnica 6 cm ) natłuścić.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm – można lekko oprószyć blat mąką.

Foremką o trochę większej średnicy niż średnica foremek do babeczek wycinać kółka, włożyć do babeczek i uformować, spód delikatnie nakłuć 2-3 razy wykałaczką, aby ciasto nie wyrastało.

Tak przygotowane ciasto w foremkach włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć foremki z babeczkami ( bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, aby nie zdążyły się ogrzać ).

Piec około 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wyjąć z foremek.

Owoce oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Z podanej ilości mleka, cukru i budyni w proszku ugotować budyń i gorącym napełnić babeczki.

Udekorować owocami.

Babeczki z budyniem i owocami proponuję napełniać w kolejności : babeczka, napełnić, ułożyć owoce itd – budyń bardzo szybko gęstniej i  po napełnieniu wszystkich babeczek, a następnie dekorowaniu owocami może być problem z przywarciem owoców do budyniu.

Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami

120 Replies to “Babeczki z budyniem i owocami”

  1. Dobrze, że nie lubię zagniatać ciasta, bo juz bym się za chwilę opychała babeczkami, a nie moge jeść takich rzeczy dopóki nie schudnę:)

  2. Pamiętam, że w dzieciństwie moja Babcia robiła najlepsze takie babeczki 🙂 Kilka lat temu sama robiłam zakupiłam nawet w tym celu foremki i nawet niezłe mi wychodziły 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.