Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową
Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową to pyszne danie obiadowe z brązowym ryżem, które przygotowuje się w łatwy sposób, a smakuje wybornie.

Zamarynowane, a następnie usmażone mięso, miękkie warzywa, a całość bardzo łatwa w przygotowaniu.

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową to szybkie danie z patelni, które gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

 

SKŁADNIKI:

4 pałki kurczaka

1 łyżka octu balsamicznego z granatem

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

2 łyżki oleju

1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 marchwie

150 g żółtej fasolki szparagowej

150 g zielonej fasolki szparagowej

sól

100 g brązowego ryżu

 

PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miseczki wlać ocet balsamiczny z dodatkiem granatu i ciemny sos sojowy, włożyć mięso i dokładnie pokryć je płynem marynaty.

Mięso odstawić na około godzinę do lodówki.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę.

Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie opłukać i osuszyć.

Brązowy ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąc je z lodówki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso.

Obsmażyć i zdjąć mięso z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć pokrojoną marchew, smażyć kilka minut, a następnie wlać bulion, dodać zieloną i żółtą fasolkę i gotować na małej mocy palnika do miękkości warzyw.

Kiedy fasolki będą już średnio miękkie dodać mięso i całość dusić na małej mocy palnika doprawiając w między czasie solą i dodając bulion według potrzeby.

Ugotowany ryż brązowy dodać do potrawy, wymieszać, wsypać posiekaną natkę pietruszki i całość gotować kilka minut.

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową podawać udekorowane natką pietruszki.

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową

78 odpowiedzi do “Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową”

      1. Niech tym razem robi Mama 😀 Nic tylko ja gotuje 😛 Poza tym jakoś nie mam ochoty “obocować” z mięsem 😉

  1. Mmmm… mięsko i warzywka to obiad idealny (dla mojej rodzinki zawsze się sprawdzi :D). Danie wygląda smakowicie. Z chęcią je wypróbuję :D!!!
    P.S. Aniu, wiatraczki z morelami stały się lipcowym smakołykiem moich dziewczynek :D!!! Dzięki za przepis :D!!!

    1. Bardzo się cieszę, że wiatraczki tak bardzo smakują Twoim córeczkom 😊
      Mam nadzieję, że również mięsko będzie smakować 😁

  2. Aniu! Lubię pałki i lubię bardzo fasolkę , Ryżu nie lubię ale można zjeść bez ryżu , Muszę kiedyś zrobić – Pozdrawiam Cieplutko

  3. Brzmi super, choć po przejrzeniu składników muszę powiedzieć, że nie mam octu balsamicznego z granatem. Czy taki ocet jest użyteczny do wielu dań czy niekoniecznie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.