Zupa z kurkami i boczkiem

Zupa z kurkami i boczkiem
Zupa z kurkami i boczkiem

Zupa z kurkami i boczkiem to bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na bulionie.

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupka z wędzonym boczkiem, kurkami, które uwielbiam i cieciorką.

Jeśli lubicie kurki oraz nietypowe połączenia smaków i szukacie pomysłu na smaczną zupkę to jest to idealna propozycja 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje zupy z kurkami i boczkiem.

 

SKŁADNIKI:

2 cebule

2 ząbki czosnku

200 g boczku wędzonego

200 g kurek

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki pszennej

1,5 litra bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego

1 puszka cieciorki/ciecierzycy

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1/2 szklanki śmietanki 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebule i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Boczek wędzony pokroić w małe paseczki.

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną z czosnkiem cebulę, zeszklić, a następnie dodać pokrojony w paseczki wędzony boczek, przesmażyć.

Bulion drobiowy lub warzywny wlać do garnka i zagotować.

Do przesmażonej zawartości patelni dodać kurki, smażyć kilka minut, następnie zasypać mąką pszenną i całość podsmażyć.

Przełożyć do gorącego bulionu, dodać odsączoną cieciorkę i doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Gotować na małym ogniu do miękkości składników.

Do gotującej się zupy wsypać czosnek niedźwiedzi i posiekana natkę pietruszki.

Śmietankę zahartować niewielką ilością wywaru i dodać do zupy.

W razie potrzeby ponownie doprawić.

Zupa z kurkami i boczkiem jest gotowa do podania 🙂

Zupa z kurkami i boczkiem

Zupa z kurkami i boczkiem

Zupa z kurkami i boczkiem

82 odpowiedzi do “Zupa z kurkami i boczkiem”

  1. Kurki to są jednym z moich ulubionych grzybów uwielbiam cię i sosy, nadzienia, zupy krem. Taki odsłonie jeszcze nie jadłam, ale z pewnością wypróbuję bo wygląda mega pysznie.

  2. W ostatnim tygodniu robiłam w podobny sposób zupę. Ale w składzie miałam zbieraninę różnych grzybków, zwykły czosnek oraz groch tzw : „piechotkę”. Twoją wersję na pewno wypróbuję. Wygląda obłędnie.

    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam wypróbować, bo smakuje naprawdę świetnie 😊
      Boczek nadaje świetnego smaku i aromatu, a całość smakuje wybornie 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.