Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z grzankami
Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z grzankami to pyszna zupa o kremowej  konsystencji z dodatkiem chrupiących grzanek.

Doskonała, pożywna i bardzo sycąca zupa.

Próbowałam różnych wersji zupy serowej, ale napiszę nieskromnie, że moja smakuje mi najbardziej. 🙂

Idealna zupka dla wszystkich wielbicieli sera i serowych smaków 🙂

 

Przepis na około 3 porcje zupy serowej z grzankami.

 

SKŁADNIKI:

750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

2 ząbki czosnku

2 średniej wielkości cebule

2-3 łyżki masła lub margaryny

200 g serka topionego ( Ementaler lub Gouda )

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka mąki pszennej – opcjonalnie

200 g twardego sera żółtego

2 kawałki chleba pszennego

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać.

Serki topione pokroić na małe kawałki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.

W garnku zagotować bulion i do gotującego się bulionu przełożyć zeszkloną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.

Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Całość gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia serków mieszając od czasu do czasu.

Po ugotowaniu zupę lekko przestudzić, a następnie zblendować na krem.

Jeśli zupa serowa ma być bardziej gęsta należy rozmieszać mąkę pszenną w małej ilości zimnej wody, zahartować zupą serową poprzez dodanie niewielkiej ilości zupy do mącznej zawiesiny, wymieszać.

Tak powstałą masę przelać do garnka z zupą i ponownie doprowadzić do wrzenia.

Chleb pszenny pokroić na małe kosteczki, a następnie podpiec na suchej patelni.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Bezpośrednio przed podaniem zupę mocno podgrzać, dodać do niej połowę startego żółtego sera i wymieszać.

Zupę serową podawać posypaną pozostałym tartym żółtym serem i grzankami.

Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z grzankami

93 odpowiedzi do “Zupa serowa z grzankami”

  1. ooo to wbijam kochana do Ciebie na obiad 😉 ale mi smaku narobiłaś ;p my dziś kapuśniak ;p a jutro mizeria ziemniaki i wątróbka z indyka ;p

  2. Wiesz Aniu mnie się wydaje, że jestem cały czas na diecie lekkostrawnej :)))) W związku z tym jutro zrobię taką zupę. Serek topiony często dodaję do zup, ale nigdy nie był on głównym składnikiem, a że bardzo lubię sery taka zupa na pewno mi posmakuje. Pozdrawiam gorąco 🙂

  3. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. W przyszłą sobotę robię imprezę i właśnie myślałam o zrobieniu zupy serowej, ale nie mam żadnego sprawdzonego przepisu. Mam nadzieję, że jest naprawdę tak pyszna jak piszesz 🙂

    1. Dziękuję , bardzo mi miło 🙂
      Impreza będzie dopiero w październiku, ale konkretna, bo moje 40 urodziny 🙂
      Zapraszam 🙂

  4. Wierzę, że jest pyszna i na pewno ugotuję taką, wszyscy się ucieszą. U mnie w domu dotychczas ulubioną zupą była cebulowa, ale o serowej też wspominali, tylko wcześniej nigdy nie miałam potrzebnych składników i ciekawego przepisu. To przepis już mam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.