Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika
Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika to bardzo apetyczna zupa, do przygotowania której zainspirował mnie garnek Nyko Simax otrzymany od sklepu internetowego Tarka i Miarka za co bardzo dziękuję 🙂

Zupa jest bardzo smaczna, nie wymaga wiele pracy, a jedyne co trzeba zrobić to umieścić składniki w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, a następnie w połowie pieczenia/gotowania w piekarniku dodać ryż – ot i cała filozofia 🙂

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika smakuje wspaniale, jest pożywna, lekko pikantna i aromatyczna dzięki dodanym ziołom i przyprawom.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na dwa litry zupy pomidorowo-paprykowej z piekarnika.

 

SKŁADNIKI:

250 g fileta z piersi kurczaka

2 papryki czerwone

3 pomidory malinowe

1 marchew

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

1 łyżeczka posiekanego oregano

2 łyżeczki posiekanej bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 płaska łyżeczka soli

1 litr bulionu ( drobiowy lub warzywny )

100 g białego ryżu

 

PRZYGOTOWANIE:

Papryki czerwone obrać ze skóry ( ja wrzuciłam paprykę w całości do garnka z gorącą wodą i gotowałam ją około 10 minut, następnie odcedziłam , ostudziłam i pokroiłam w ćwiartki – skóra z papryki dawała się zdjąć przy pomocy nożyka, ale można też piec paprykę w piekarniku ), a następnie pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić  kostkę.

Marchew obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać i cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać.

Mięso kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Pokrojony filet z piersi kurczaka, paprykę, pomidory, marchew, cebule i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Dodać liście laurowe, paprykę słodką i ostrą, posiekaną bazylię, oregano i sól, a następnie wlać zimny bulion drobiowy lub warzywny i całość dokładnie wymieszać.

Naczynie nakryć pokrywką i włożyć do zimnego piekarnika.

Ustawić temperaturę na 190 stopni i włączyć na funkcji grzania góra-dół.

Po godzinie gotowania zupy ostrożnie wyjąć naczynie, wsypać suchy ryż, wymieszać, ponownie nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

Gotować kolejną godzinę w takiej temperaturze jak poprzednio – 190 stopni.

Po podanym czasie wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika nie wymaga doprawienia solą i podawać 🙂

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika

Teraz słów kilka o Garnku Nyko 2 l Simax 🙂

Garnek jest bardzo fajny i świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania, ale i przechowywania dań.

Można używać go na kuchenkach gazowych z płytką rozpraszającą płomień, kuchenkach elektrycznych, w piekarniku lub mikrofalówce.

Można również przechowywać w nim, a także mrozić potrawy.

Wykonany jest ze szkła termicznego, które jest odporne zarówno na niskie jaki wysokie temperatury (od -40 do 300 stopni C ).

Garnek może być myty w zmywarce, a że jest pięknie wykonany to i serwowanie w nim potraw nie jest problemem.

Ja jestem bardzo zadowolona z mojego nowego, ślicznego garnka, który bardzo przypadł mi do gustu i już się polubiliśmy 🙂

Po taki garnek lub inne artykuły do domu zapraszam Was do sklepu internetowego Tarka i Miarka.

Jestem pewna, że znajdziecie tam wiele różnych przydatnych artykułów, bo oferta jest bardzo bogata 🙂

Garnek-Nyko-wszystko-smaczne

Tak prezentuje się garnek wraz z pokrywką, no i piękna deska do krojenia, którą również otrzymałam, ale dokładnie pokażę Wam ją innym razem 🙂

100 odpowiedzi do “Zupa pomidorowo-paprykowa z piekarnika”

  1. Faktycznie – jak niedziela, to rosół. Jak poniedziałek – to pomidorowa:D Jak byłam dzieckiem to się z tego śmiałam, a teraz nie wyobrażam sobie, by tydzień rozpoczynać inaczej:)

    1. Tak, jest bardzo fajny 🙂 Bardzo cieszy mnie to, że mogę w nim zarówno gotować na kuchence jaki piec w piekarniku, a i na stole ładnie się prezentuje 🙂

  2. Och, ta zupka musi być przepyszna. W wyobraźni czuję jej jesienny aromat :)!!! W prawdzie nie mam takiego fajnego garnka, ale mój żaroodporny półmisek powinien się sprawdzić podczas jej przygotowania.
    Serdecznie pozdrawiam :)!!!

    1. Tak, można w nim gotować i piec, a także podać na stół, bo bardzo ładnie się prezentuje 🙂
      Zupka jest mega pyszna, wypróbuj 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.