Zupa Botwinka

Zupa Botwinka
Zupa Botwinka

Zupa Botwinka to jedna z lepszych wiosennych i wczesnoletnich zup jakie istnieją – takie przynajmniej jest zdanie mojej rodzinki i moje 🙂

Przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem młodych ziemniaków, zabielona śmietaną.

Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną.

Zupa Botwinka to taka zupa, na którą czekam cały rok 🙂

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na cztery porcje dania Zupa Botwinka.

 

SKŁADNIKI:

2 pęczki botwinki

2 marchwie

1 mały por

1 średnia pietruszka

1 mały seler lub kawałek dużego

1,5 – 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

3 – 4 młode ziemniaki

sól

200 g śmietany 12%

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Marchew pokroić w plasterki, seler i pietruszkę pokroić w kosteczkę, a por w pół krążki.

Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i włączyć na małej mocy palnika do gotowania.

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do gotujących się warzyw.

Gotować do średniej miękkości.

Botwinkę oczyścić, opłukać, osuszyć.

Buraczki pokroić w małą kosteczkę, liście i łodyżki posiekać.

Tak przygotowaną botwinkę włożyć do garnka z warzywami.

Całość gotować do miękkości dodając bulion według potrzeby.

Doprawić do smaku solą.

Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Śmietanę zahartować niewielką ilością zupy, przelać do garnka, zagotować.

Zupa Botwinka jest gotowa do podania 🙂

Zupa Botwinka

Zupa Botwinka

Zupa Botwinka

130 odpowiedzi do “Zupa Botwinka”

      1. Akurat dzisiaj robiłam w wersji wege 🙂 Bardzo mu smakowała ale do tej pory myśli, że jadł botwinkę na żeberku 😉

  1. Masz rację, Aniu! Na tę zupę czeka się cały rok. U mnie dziś na obiad była właśnie ta zupa. Z dużą ilością zieleniny: natki pietruszki i koperku. Pycha:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.