Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku
Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku to bardzo smaczne danie obiadowe.

Moja propozycja jest trochę inna niż tradycyjna znana większości, bo żeberka i kapusta po ugotowaniu i podsmażeniu dodatkowo zapiekane są w piekarniku przez co możemy zaoszczędzić sporo czasu jaki byłby potrzebny do mieszania i pilnowania potrawy, aby się nie przypaliła 🙂

Mięso i kapusta przygotowane w ten sposób zyskują na smaku, są miękkie i soczyste.

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na około 3 porcje żeberek z kapustą zapiekanych w piekarniku.

 

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek mięsnych

1 duża marchew

1/2 kg kiszonej kapusty

sól

pieprz czarny mielony

słodka papryka

ostra papryka

2 łyżki oliwy

3 łyżki oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miseczki wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej, ćwierć łyżeczki papryki ostrej, dwie łyżki oliwy i całość dokładnie wymieszać, a następnie zamarynować w tym żeberka.

Zamarynowane mięso odstawić na około godzinę do lodówki.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlać pół litra wody, przełożyć startą marchew i gotować na małym ogniu około 10 minut.

Do podgotowanej marchwi dodać kiszoną kapustę uprzednio odciśniętą z soku i gotować około 15 minut do odparowania płynu.

Po podanym czasie wyłączyć palnik i odstawić garnek.

Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu obsmażyć żeberka z każdej strony.

Mięso zdjąć z patelni, a pozostały po smażeniu tłuszcz przelać do podgotowanej kiszonej kapusty, wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kiszonej kapusty wraz z marchewką, na kapustę wyłożyć podsmażone żeberka i nakryć je pozostałą kapustą.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką.

Włożyć żeberka z kapustą do gorącego piekarnika i zapiekać około 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół.

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku podawać z ulubionymi dodatkami.

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

98 odpowiedzi do “Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku”

  1. Nie przypominam sobie, żebym kiedyś jadła żeberka albo było to już dawno, dawno temu 🙂
    Taki obiadek to ja bym z przyjemnością zjadła. Czy zostało coś jeszcze? 🙂

  2. Żeberka to chyba wszyscy lubią. W moim hotelu obiad był serwowany w formie szwedzkiego stołu. Raz podano do wyboru żeberka i schab z morelą. Z tego co udało mi się zaobserwować, nikt z obecnych nie pogardził żeberkiem 🙂

  3. Nigdy sama nie przygotowywałam żeberek, a za czasów domowych pamiętam jak Mama je robiła, ale nigdy nie przepadałam..sama nie wiem czemu. Teraz jednak aż nabrałam na nie ochoty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.