Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową to moja propozycja na smaczny obiad lub kolację na ciepło.

Pyszna zapiekanka składająca się z ziemniaków, mięsa drobiowego, cebulki i oczywiście fasolki szparagowej, a całość zapieczona pod pysznym sosem z dodatkiem szczypiorku.

Zapiekanka jest niesamowicie smaczna, pożywna i sycąca.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje zapiekanki ziemniaczanej z mięsem i fasolką szparagową.

 

SKŁADNIKI:

6 małych ziemniaków

250 g filetu z piersi kurczaka

3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem

1 łyżka masła klarowanego

250 g fasolki szparagowej

sól

czarny pieprz mielony

1 jajko

250 ml śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać i bez krojenia na mniejsze kawałki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Cebulkę dymkę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posiekać.

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojone mięso.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, podsmażyć.

Chłodne ziemniaki przekroić na połowy i włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ugotowaną fasolkę szparagową, a następnie mięso podsmażone z cebulką.

Szczypiorek z cebulki dymki opłukać, osuszyć i pokroić w krążki.

Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Do masy śmietanowo-jajecznej dodać szczypiorek ( trochę pozostawić do dekoracji ).

Przygotowanym sosem polać zapiekankę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Zapiekankę ziemniaczaną włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć i oprószyć pozostawionym szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową najlepiej smakuje podana bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową

106 odpowiedzi do “Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i fasolką szparagową”

  1. Ja właśnie przymierzam się do takiej zapiekanki. Świetna
    Coś, co z pewnością mnie zachwyci smakiem.
    Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść fasolkę szparagową.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

    1. Ja też bardzo lubię fasolkę i lubię eksperymentować z jej udziałem 🙂 Pewnie pojawią się inne smaczne propozycja na blogu 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  2. Nie wiedziałam, że fasolkę szparagową można wykorzystać do zapiekanki z mięsem. Zawsze jadłam ją jako surówkę z bułką tartą. Dziękuję za inspirację!

  3. Wygląda apetycznie. Uwielbiam zapiekanki 🙂 Szczypiorek wygląda zachęcająco. Przepis prosty i treściwy 🙂 Może jutro na obiad sobie zrobię 😉 Będzie niespodzianka dla reszty domowników

  4. Ha! Już wiem, co zrobię z fasolki szparagowej, którą dostałam dziś od teściowej:)
    Ach, i te babeczki z poprzedniego postu, no wyglądają palce lizać. Właśnie czegoś takiego ostatnio szukałam, muszę koniecznie wypróbować, póki mam jeszcze na krzaczku u mamy czerwone porzeczki!:) Pozdrawiam

  5. Aniu i jak tu Cie nie uwielbiac ?:) zawsze dasz jakis przepis ratujacy zycie :))) wlasnie zupelnie nie mialam pomyslu na jutrzejszy obiad . I co ? juz mam i to jaki genialny 🙂 pozdrawiam Renata

    PS: Tarte agrestowa zrobilam….i robic bede bo jest niesamowia:)))

    1. Bardzo się cieszę, że kolejny przepis przypadł Ci do gustu i wiesz co zrobić na obiadek 🙂
      Bardzo się cieszę, że tarta smakowała 🙂 Ja ją uwielbiam i też będę często przygotowywać 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  6. Jak zwykle wygląda i brzmi tak pysznie, że muszę go powtórzyć 😉 Mam już tyle Twoich przepisów zapisanych, nie wiem kiedy będę miała czas, żeby wszystkie wypróbować 😀

  7. Będę robić zapiekankę w troszkę większych proporcjach żeby cała rodzinka się najadła ☺ Stąd też moje pytanie … Zapiekanka musi być cała zalana tym sosem śmietanowym tak aby troszkę w nim ” pływała ” ??

    1. Ten sos nie jest rzadki, więc nie spłynie z całości na dno naczynia, a zostanie na wierzchu. Sos musi pokryć górę zapiekanki, ale nie musi być to bardzo szczelna warstwa 🙂

  8. Jak tylko zrobi sie ciut zimniej, wyprobuje Twoj przepis 🙂 jest rewelacyjny, idealny dla mnie, milosniczki wszelakich zapiekanek ;):) pozdrawiam serdecznie 🙂

  9. Wygląda apetycznie , pewnie i tak smakuje zrobię jutro na obiad . Fasolki mam sporo na działce .
    Ja dodaje również fasolkę do leczą , które robie na zimę w słoiki smakuje wybornie .:)

    1. Ja również bardzo lubię zapiekanki 🙂 Zmieniając kilka składników można za każdym razem wyczarować inne danie 🙂
      Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.