Zapiekanka gołąbkowa z ryżem

Zapiekanka gołąbkowa z ryżem
Zapiekanka gołąbkowa z ryżem

Zapiekanka gołąbkowa z ryżem to smak prawdziwych gołąbków w sosie pomidorowym, chociaż wygląd odbiega od tego, który znamy, no i wykonanie jest dużo łatwiejsze.

Zapiekanka jest bardzo pożywnym i sycącym daniem.

Polecam wypróbować, bo smakuje świetnie 🙂

 

Przepis na około cztery sporej wielkości porcje zapiekanki gołąbkowej z ryżem.

 

SKŁADNIKI:

1 mała główka kapusty świeżej ( poszatkowanej około 800 g )

500 g mielonego mięsa wieprzowe lub drobiowe

1/2 szklanki surowego ryżu

1 średnia cebula

500 g passaty pomidorowej

1/2 szklanki wody

sól

czarny pieprz mielony

papryka słodka

papryka ostra

2 łyżki oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę umyć, poszatkować wycinając twarde części, wrzucić do osolonego wrzątku.

Gotować około 5 minut na średnim ogniu, wyłączyć palnik i pozostawić w gorącej wodzie na kolejne 5 minut.

Po podanym czasie kapustę odcedzić, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia – naczynia nie natłuszczać, ani niczym nie wykładać.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, podsmażyć.

Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać surowy ryż i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę, wyrównać.

W miseczce wymieszać passatę z wodą, doprawić solą, pieprzem i wlać sos na warstwę mięsną.

Naczynie dokładnie owinąć folią aluminiową – można użyć folii i przykrywki żaroodpornej, aby całość mogła dokładnie się dusić.

Zapiekankę gołąbkową wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.

Zapiekać 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół.

Po upływie podanego czasu wyjąć z piekarnika.

Zapiekankę gołąbkową z ryżem dokładnie przemieszać, podawać gorącą.

Zapiekanka gołąbkowa z ryżem

Zapiekanka gołąbkowa z ryżem

Zapiekanka gołąbkowa z ryżem

77 odpowiedzi do “Zapiekanka gołąbkowa z ryżem”

  1. Swietny pomysl. Smak golabkow, a wszystko uzyskane szybko i bez wielkiego nakladu pracy. Koniecznie musze to danie wyprobowac.
    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  2. Mam tę zapiekankę już od jakiegoś czasu na liście dań do zrobienia. Muszę się za nią koniecznie zabrać, bo gołąbki lubię jeść bardzo, za to zawijać je już niekoniecznie;)

  3. Uwielbiam golabki ale mam problem z zakupem duzej kapusty,wiec Twoj przepis to dla mnie Prawdziwe kolo ratunkowe :))) dziekuje Ci bardzo :))Pozdrawiam Renata

    PS: ale sie ciesze :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.