Zapiekanka z cukinii i brokułów

Zapiekanka z cukinii i brokułów to smaczne i sycące bezmięsne danie.

Delikatne, soczyste warzywa posypane żółtym serem, a całość pod śmietanowo-czosnkowym sosem.

Połączenie idealne, niedrogie i proste przygotowaniu.

Zapiekanka z cukinii i brokułów
Zapiekanka z cukinii i brokułów

Przepis na dwie-trzy porcje zapiekanki z cukinii i brokułów

 

SKŁADNIKI:

1 cukinia ( około 500 g )

2 łyżki oleju

0,5 brokuła

sól

pieprz czarny mielony

2 ząbki czosnku

300 g śmietany 18%

1 jajko

100 g sera żółtego

masło lub margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w półplasterki ( nie obierać ze skóry ).

Brokuł opłukać, podzielić na różyczki.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Śmietanę wymieszać z jajkiem.

Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masy śmietanowej, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną cukinię ( około 10 minut ).

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucić różyczki brokuła i gotować około 3 minut, a następnie odcedzić.

Naczynie żaroodporne natłuścić.

Do natłuszczonego naczynia włożyć połowę podsmażonej cukinii, oprószyć połową sera, wyłożyć brokuły, na brokuły pozostałą cukinię i resztę startego sera.

Całość zalać przygotowanym sosem śmietanowym.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć zapiekankę z cukinii i brokułów i zapiekać 25-30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Zapiekanka z cukinii i brokułów

8 odpowiedzi do “Zapiekanka z cukinii i brokułów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.