Zapiekane naleśniki z żurawiną

Zapiekane naleśniki z żurawiną
Zapiekane naleśniki z żurawiną

Zapiekane naleśniki z żurawiną – takie smakowite cudo przyszło mi do głowy pewnego dnia 🙂

Bardzo lubię naleśniki i chyba nigdy mi się nie znudzą, ale lubię eksperymenty kulinarne i tym razem postanowiłam wykorzystać do tych eksperymentów naleśnikowe placuszki.

Pyszne naleśniki wypełnione białym serem, i wraz z żurawiną zapieczone pod słodkim sosem śmietanowym.

Zapiekane naleśniki z żurawiną to pyszna propozycja na  słodki obiad lub deser 🙂

 

Przepis na cztery zapiekane naleśniki z żurawiną.

 

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

szczypta soli

1 łyżka oleju

1 jajko

1 szklanka mleka

Masa serowa:

500 g mielonego twarogu z wiaderka

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

4 łyżki żurawiny ( około 80 g )

Zalewa śmietanowa:

200 ml śmietanki 30%

1 jajko

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

1 łyżka cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki – mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i dokładnie wymieszać.

Wlać mleko, dodać jajko i łyżkę oleju, a następnie dokładnie zmiksować.

Przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.

Na rozgrzanej suchej lub lekko natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki ( 4 sztuki ).

Masa serowa – do miski przełożyć ser mielony z wiaderka ( jeśli jest z kostki to należy go zmielić lub rozdrobnić przy pomocy blendera dodając odrobinę śmietany lub mleka ), dodać cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i dokałdnie wymieszać.

Masą serową przesmarować usmażone naleśniki, posypać żurawiną i zawinąć w rulonik.

Naczynie żaroodporne natłuścić i przełożyć do niego naleśnikowe rulony.

Zalewa śmietanowa – śmietankę przelać do miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Tak przygotowaną zalewę wylać na naleśniki ( nie muszą być nią dokładnie pokryte, ale muszą być zalewą polane ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z naleśnikami i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Zapiekane naleśniki z żurawiną świetnie smakują na gorąco, ale na zimno również są pyszne 🙂

Zapiekane naleśniki z żurawiną

Zapiekane naleśniki z żurawiną

96 odpowiedzi do “Zapiekane naleśniki z żurawiną”

  1. Bardzo lubię naleśniki.
    Często sama sobie podobne przygotowuję.
    Te są świetne – smaczne, apetyczne i do tego zapiekane!
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. Widziałam na instagramie zdjęcie i coś czułam, że będzie to smacznego. Teraz po przeczytaniu recenzji wiem, że palce lizać – uwielbiam naleśniki oraz żurawinę!

  3. Pyszne. Naleśniki z żurawiną coś bardziej lubię niż z rodzynkami. Żurawina jest bardziej kwaskowata i podkręca smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.