Zapiekana ryba ze szpinakiem

Zapiekana ryba ze szpinakiem
Zapiekana ryba ze szpinakiem

Zapiekana ryba ze szpinakiem to bardzo smaczne danie z piekarnika, które zasmakuje miłośnikom dań rybnych i szpinaku.

Soczysta rybka i szpinak w formie zapiekanki pod pysznym serem.

Całość niesamowicie smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu.

Zapiekana ryba ze szpinakiem świetnie sprawdzi się jako bezmięsny obiad, ale tez jako kolacja na ciepło będzie idealna.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Zapiekana ryba ze szpinakiem.

 

SKŁADNIKI:

450 g szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła klarowanego

400 g filetów białej ryby ( dorsz, morszczuk, mintaj )

sól

czarny pieprz mielony

1/2 szklanki śmietanki 30%

1 jajko

100 g startego sera mozzarella

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać ( jeśli szpinak jest mrożony należy najpierw go rozmrozić i odsączyć ).

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć posiekany szpinak.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę dodając do patelni ze szpinakiem.

Podsmażyć na małym ogniu, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, przestudzić.

Filety rybne opłukać, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego ( mrożone filety należy najpierw rozmrozić ), doprawić solą.

Do miseczki wlać śmietankę, wbić jajko, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z chłodnym szpinakiem.

Tak przygotowany szpinak wyłożyć na filety rybne.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą.

Zapiekać 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie danie posypać tartą mozzarellą i zapiekać 5-10 minut ( do rozpuszczenia i zarumienienia sera ).

Zapiekana ryba ze szpinakiem świetnie smakuje z brązowym ryżem, ale z ziemniakami będzie równie pyszna 🙂

Zapiekana ryba ze szpinakiem

Zapiekana ryba ze szpinakiem

Zapiekana ryba ze szpinakiem

85 odpowiedzi do “Zapiekana ryba ze szpinakiem”

  1. Czytając skład już myślami wyobrażałam sobie jak robię tą rybkę 🙂 Ucieszona wzięłam się za czytanie wykonania i tutaj się załamałam bo potrzebny jest piekarnik 🙂 Muszę sobie zapisać ten przepis i poczekać na odpowiedni sprzęt 🙂 Aniu a masz jakiś przepis ze szpinakiem na makaron bez użycia piekarnika ?

  2. Ja jeszcze czasami do szpinaku dodaje drobno pokrojonego suszonego pomidorka. 😉 Ale uwielbiam ten przepis i bardzo polecam. Szpinak z czosnkiem jest super smaczny! 😉

  3. Ja podobnie Ostatnio robiłam rybę ale na patelni i przykryłam pokrywką na bardzo wolnym ogniu aby Góra sera się roztopiła. Tylko nie dodawałam szpinaku ale tym razem spróbuję w takiej wersji bo kocham szpinak. Ogólnie lubię jeść 😀

  4. Ryby uwielbiam , szczególnie z ziemniakami. Brązowego ryżu jeszcze nie jadłam, bo zawsze kupuję biały. Natomiast od najmłodszych lat nie znoszę szpinaku. Choć serwowane przez Ciebie danie wygląda apetycznie, to jednak ja nie skuszę się na nie w takiej formie. Niemniej jednak wierzę, że znajdzie ono swoich amatorów. Pozdrawiam.

    1. Ja bardzo długo nie jadłam szpinaku – jakiś uraz z dzieciństwa chyba 😉 Teraz lubię i każdemu polecam 🙂
      Moim zdaniem cały sekret to odpowiednie doprawienie. Może i Tobie kiedyś się zmieni i polubisz 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.