Wołowina z żurawiną duszona w winie

Wołowina z żurawiną duszona w winie
Wołowina z żurawiną duszona w winie

Wołowina z żurawiną duszona w winie to bardzo smaczne, aromatyczne danie, które można podać nawet na wyjątkowe okazje, bo smakuje wybornie.

Bardzo lubię wołowinę i uważam, że jest to jedno z lepszych mięs, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że zdania co do tego, które mięso jest najlepsze będą podzielone, ale i tak mam nadzieję, że znajdą się zwolennicy tego rodzaju mięsa 🙂

Pyszne, duże kawałki wołowiny, jałowiec, tymianek i kolorowy pieprz, a całość duszona w czerwonym winie sprawiają, że danie smakuje wybornie.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje wołowiny z żurawiną duszonej w winie.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 łyżka oliwy

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

Pozostałe składniki:

300 g wołowiny

2 łyżki oleju

2 cebule

1 marchew

5 ziaren jałowca

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka tymianku

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

sól

1 czubata łyżka suszonej żurawiny

woda

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

Do miseczki wlać łyżkę oliwy, płaską łyżeczkę soli, paprykę słodką i paprykę ostrą, dokładnie połączyć składniki.

Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojoną wołowinę i wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso wołowe, usmażyć.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę.

Pokrojone warzywa dodać do usmażonego mięsa, całość podsmażyć kilka minut.

Wlać pół szklanki wody i szklankę czerwonego wina.

Dodać całe ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego, tymianek, liście laurowe, pieprz kolorowy i dusić na małym ogniu dolewając wody według potrzeby.

Pod koniec gotowania potrawy dodać żurawinę i doprawić do smaku solą.

Gotować do miękkości wszystkich składników.

Wołowina z żurawiną duszona w winie świetnie smakuje z kaszą gryczaną, ale i z ziemniakami będzie się świetnie komponować 🙂

Wołowina z żurawiną duszona w winie

Wołowina z żurawiną duszona w winie

Wołowina z żurawiną duszona w winie

88 odpowiedzi do “Wołowina z żurawiną duszona w winie”

  1. Bardzo lubię mięso wołowe. Pomysł z winem jest wspaniały. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdr,owka i zyczę miłego dnia Aniu -:)

  2. Sama nie potrafię dobrze przygotować wołowiny, ale nie wątpię, że jest to smaczne mięso. Danie wygląda tak ładnie, że chyba przełamię się kolejny raz do przyrządzenia tego mięska 🙂

  3. Mięsa z żurawiną bardzo lubię. Osobiście po wołowinę rzadko sięgam, ale twoje danie wygląda bardzo apetycznie, aż mam ochotę lecieć do sklepu po składniki 😀

    1. Smakuje obłędnie i jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania i mięso wołowe z dodatkiem wina i przełamany smak żurawiną to będziesz zadowolona 🙂
      Wypróbuj Madziu 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.