Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie
Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie to bardzo aromatyczne danie z piekarnika, które nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania, a robi się samo 🙂

Wino, rozmaryn, jałowiec już brzmi pysznie i pachnie zniewalająco, prawda? 🙂

Mięso wieprzowe wraz z cukinią, pieczarkami i ziemniakami upieczone w piekarniku – czyli szybko i można powiedzieć, że jednogarnkowo 😉

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy doceniają bardzo aromatyczne i łatwe w przygotowaniu potrawy o rewelacyjnym smaku.

Gorąco polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie.

 

SKŁADNIKI:

2 duże płaty mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka, ale może być również łopatka wieprzowa )

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

1 łyżka sosu ciemnego sojowego

1 lekko czubata łyżeczka rozmarynu

8 ziaren jałowca

1/2 cukinii

100 g pieczarek

6-8 małych ziemniaków

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miseczki wsypać sól, paprykę słodką i paprykę ostrą, dokładnie wymieszać przyprawy, a następnie natrzeć nimi mięso i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Po podanym czasie marynowania mięsa przełożyć je do żaroodpornego naczynia – naczynia nie natłuszczać.

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i bez krojenia włożyć do naczynia.

Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w grube plastry, następnie wyłożyć na mięso i ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w plasterki, również włożyć do naczynia.

Wino przelać do małego garnka, dodać sos sojowy ciemny, ziarna jałowca i rozmaryn, wymieszać.

Całość doprowadzić do wrzenia na małej mocy palnika i gotować około 3 minut, a następnie ostrożnie wlać do naczynia z potrawą.

Naczynie żaroodporne zakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć potrawę.

Piec 100 minut na funkcji grzania góra-dół – przez cały czas pieczenia naczynie musi być zakryte.

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie jest gotowa do podania 🙂

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie

Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie

 

 

88 odpowiedzi do “Wieprzowina w rozmarynie zapiekana w winie”

  1. Jakie ciekawe danie, pachnące i samo gotujące się. Tak , takie lubię, efekt kulinarny, bez stresu i do tego tak apetycznie wygląda. Brawo Aniu , masz talent kultury, buziaki.

  2. Przefajna jest taki pomysł na obiad!
    Chciałam się skusić. Zawsze Twoje dania wyglądają tak kusząco.
    Może jeszcze przetestuję 🙂
    Pozdrowionka serdeczne!

  3. Nigdy nie jadłam (przynajmniej świadomie!) niczego z ziarnami jałowca. Brzmi bardzo interesująco, dla mnie nieco za trudne, ale pokażę Mamie, ona pewnie się skusi. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.