Wiatraczki z morelami

Wiatraczki z morelami
Wiatraczki z morelami

Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego.

Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym.

Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g )

3 duże morele

1 jajko

cukier puder

sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów.

Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę.

Każdą połowę moreli położyć na kwadracie z ciasta francuskiego – przecięciem ku dołowi.

Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie co drugi róg powstały po przecięciu ciasta nakładać na owoc i połączyć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć wiatraczki.

Jajko rozkłócić w miseczce i przesmarować ciasto francuskie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić.

Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier – soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru.

Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym.

Wiatraczki z morelami

Wiatraczki z morelami

Wiatraczki z morelami

130 odpowiedzi do “Wiatraczki z morelami”

  1. Jakie piękne…. wyszły Ci ładniejsze niż z niejednej cukieni. Ba.. wyszły lepsze jak z każdej… takich ciasteczek nie kupi – z dodatkiem serca nigdzie nie sprzedają :*

          1. Mogłąś publikować. Nic by się nie stało 🙂

            PS Mam nadzieję, ze powoli dochodzicie do pełni sił… Obydwoje :*

          2. Tak, powoli dochodzimy do siebie, ale pewnie jeszcze sporo czasu minie zanim tak w pełni wrócimy do formy :*

  2. Robią ogromne wrażenie 🙂 Zawsze brak mi pomysłów na ciasto francuskie, a tu takie cudowności. Chętnie zapisze sobie przepis i wypróbuje niebawem 🙂

  3. Aniu, robiłam podobne z krucho-drożdżowego ciasta, ale nie tak zgrabne jak Twoje…
    Pozdrawiam spod Babiej Góry:-)

  4. Aniu! Właśnie planowałam na Niedzielę jakieś ciasto z owocami , Wiec chyba wypróbuję Twój Przepis – Pozdrawiam Serdecznie

  5. Ja tu do ciebie zaglądam i jestem taka głodna następnym razem musze się najpierw najeść 🙂

    Buziaki:*

    Zapraszam cię na nowy letni post 🙂

  6. To jest deser idealny :)!!! Łatwy w przygotowaniu i z pewnością przepyszny. Mam w lodówce ciasto francuskie. Zastanawiałam się, co z niego zrobić, no i prosze ,,problem” się rozwiązał :). Dzięki Aniu :)!!!

  7. A ja nigdy nie wiem co zrobić ze świeżymi morelami, dlatego rzadko je kupuję. Takie ciastka sprawiłyby, że morele kupowałabym co kilka dni ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.